Znate li koja država ima najviše kružnih tokova? :: Semberija INFO ::

 

Znate li koja država ima najviše kružnih tokova?


Foto: Ilustracija
Kružni tokovi stvoreni su za učinkovitiju i bezbjedniju vožnju. Oni su posebno popularni u Evropi. A koja je država rekorder po broju kružnih tokova ili kružnih raskrsnica? 

Za statistiku se pobrinula veb stranica DiskoverKars. Metoda istraživanja bila je jednostavna, korištena je kartografija koju nudi OpenStritMep za svaku zemlju i potom su brojana svi tokovi. Slijedila je klasifikacija po ukupnom broju kružnih tokova i na milion stanovnika. Isključene su zemlje s površinom manjom od 10.000 četvornih kilometara.

Studija potvrđuje premoć države koja se već nalazila na vrhu klasifikacije u sličnim analizama – Francuske. Tamo je izbrojano 42.986 kružnih tokova na cijeloj teritoriji. To ipak znači 666,8 kružnih tokova na milion stanovnika, što je opet najveći indeks.

Pobjedničko postolje vodećih u kružnim tokovima kompletiraju Velika Britanija (25.976) i Italija (18.172). Četvrto mjesto namijenjeno je za Španiju s ukupno 15.053 kružnih tokova.

Prva zemlja na popisu koja nije u Evropi je Brazil, na petom mjestu. Ogromna južnoamerička država ima 11.854 kružna toka ili 54,8 kružnih tokova na milion stanovnika.

(Glas Srpske)