Napadač mrtav, u toku potraga za još dvije osobe :: Semberija INFO ::

 

Napadač mrtav, u toku potraga za još dvije osobe


FOTO: Tanjug/AP
- Napadač, koji je u ponedjeljak uveče u Briselu ubio dvije a ranio jednu osobu upucan je u predgrađu tog grada, dok je sjedeo u kafiću, a ministarka unutrašnjih poslova nije isključila mogućnost da je imao pomagače.

Belgijska policija je nakon dojave došla do kafića u kome je sjedeo napadač, Abdesalem L. iz Tunisa i tom prilikom došlo je do pucnjave u kojoj je on ranjen.

Prema pisanju belgijskog portala Libre on je, nakon što je pogođen u grudi, preminuo u kolima hitne pomoći dok su ljekari pokušavali da ga reanimiraju.

Vijest o njegovoj smrti potvrdila je i kancelarija Tužilaštva, piše pomenuti portal.

Portal LN24 prenosi da policija trenutno traga za još dvije osobe.

Napadač je bio porijeklom iz Tunisa, da je 2019. godine tražio azil u Belgiji u kojoj je ilegalno boravio, kao i da je namjeravao da se pridruži džihadistima u jednoj od "zona sukoba", prenose belgijski mediji.

Belgijsli premijer  Aleksander De Kro održao je u ranim jutarnjim satima konferenciju za novinare zajedno sa ministrima unutrašnjih poslova i pravde Anelis Verlinden i Vinsentom Van Kuikenborneom i tom prilikom rekao da nivo uzbune u briselu ostaje na četvrtom nivou, a u ostatku zemlje na trećem.

Najavio je i da će se u popodnevnim satima održati sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost, na kojoj će se procijeniti stepen bezbjednosti u zemlji.

- Terorizam napada neselektivno. Teroristi nikada neće postići svoje ciljeve, nikada nas neće natjerati da se savijamo. Terorizam nas nikada neće pobijediti. Ostanimo ujedinjeni - rekao je De Kro.

Ministar pravde Vinsent Van Kuikenborn rekao je da je napadač poznat po sumnjivim radnjama - trgovini ljudima, ilegalnom boravku i ugrožavanju bezbjednosti države.

Ministarka unutrašnjih poslova Anelis Verlinden rekla je da nije isključeno da je napadač imao saučesnike, kao i da policija trenutno traga za osobom koja je snimala radnje osumnjičenog.

Portal Libre navodi i da je Služba za migracije pod pojačanim oprezom, ali da nisu preduzete dodatne mjere bezbjednosti.

Fedasil, tijelo nadležno za prijem tražilaca azila, kaže da slijedi preporuke Kriznog centra i dozvoljava osoblju u njegovim kancelarijama da radi od kuće gdje god je to moguće. 

(Tanjug)