Ukrajina tužila zapadne kompanije koje nisu isporučile obećanu vojnu opremu :: Semberija INFO ::

 

Ukrajina tužila zapadne kompanije koje nisu isporučile obećanu vojnu opremu


Foto: Ilustracija
Ukrajinska vlada pokrenula je pravni postupak protiv najmanje dvije zapadne vojne kompanije koje nisu ispunile ugovore o opremi ili ponudile povrat sredstava koja je Kijev platio za osiguranje poslova.

Ministarstvo odbrane Ukrajine bori se s nizom skandala oko nabavke dok njihove snage vode žestoke borbe s ruskim trupama na terenu. Ukrajinska vojska jako zavisi o zapadnom oružju u sukobu koji je ušao u 18. mjesec.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane navelo je "Newsweeku" u pisanom odgovoru da je 11 odsto svih vojnih ugovora potpisano sa stranim dobavljačima te da je "samo nekoliko njih imalo poteškoća u ispunjavanju svojih obaveza u potpunosti".

Šest stranih kompanija, od kojih su dvije američke, "nije u potpunosti ili djelimično ispunilo svoje obaveze iz ugovora, ali su izvršile djelimičnu isporuku ili su u potpunosti vratile sredstva", saopštilo je ministarstvo.
Dvije evropske kompanije "nisu isporučile robu i nisu vratile avans", dodaje ministarstvo, napominjući da se protiv dva dobavljača u kašnjenju preduzimaju pravne radnje.

Ministarstvo je odbilo imenovati kompanije ili dati informacije o ugovorima, navodeći kao razlog zaštitu osjetljivih vojnih informacija u sklopu vanrednog stanja.

Širenje takvih informacija, navodi se, "može prouzrokovati poteškoće stranim dobavljačima u ispunjavanju njihovih obaveza, kao što je sklapanje ugovora s proizvođačima i drugim učesnicima kupovine naoružanja i vojne opreme u zemljama s neutralnim stavom u pogledu snabdijevanjem Ukrajine oružjem".

Zvaničnici ministarstva ranije su otkrili detalje o dobavljaču koji nije ispunio svoje obaveze. Prošli mjesec ministar odbrane Oleksij Reznikov - koji je u međuvremenu smijenjen i zamijenio ga je Rustem Umerov - rekao je da je ukrajinska vlada podnijela nekoliko arbitražnih zahtjeva protiv poljske kompanije Alfa.

"Postoji mnogo takvih kompanija i, nažalost, nisu sve uspjele ispuniti potpisane ugovore, čak ni uticajni igrači na tržištu", rekao je Reznikov, dodajući da je ministarstvo već pobijedilo u arbitražnom sporu protiv neimenovanog stranog dobavljača. "Postoje i ukrajinske firme koje nisu isporučile obećano, ali i američke."

U Alfinom slučaju, rekao je Reznikov, kompanija je "ponudila druge vrste projektila; sada proučavamo odgovaraju li nam. A onda ćemo ili tražiti isporuku ili da nam se vrati avans".

Reznikov je ranije ovog mjeseca podnio ostavku na svoju dužnost na zahtjev predsjednika Volodimira Zelenskog, okončavši višemjesečna nagađanja da će biti smijenjen s ključne pozicije. Prošle godine bio je upleten u veliki korupcijski skandal povezan s prenaduvanim ugovorom o nabavci vojnih obroka, iako nije bio lično odgovoran za taj posao.

(Nezavisne)