Pretučen imam Islamskog centra BiH u Njujorku, napadača snimile kamere :: Semberija INFO ::

 

Pretučen imam Islamskog centra BiH u Njujorku, napadača snimile kamere


SARAJEVO - Upravni odbor Islamskog centra BiH u Njujorku osudio je brutalni, ničim izazvani napad na imama Idriza efendiju Budimlića, koji se desio u ranim jutarnjim časovima 8. septembra.

Neidentifikovani napadač je napao imama Budimlića i oborio ga na zemlju jakim udarcem pesnicom u lice uzrokujući krvarenje iz nosa, otekline na licu, probleme sa vidom i višestruke napukline kostiju lica i nosa. Napadač je pobjegao sa lica mjesta, a njujorška policija  još uvijek traga za njim.  Napadača su snimile kamere.

Upravni odbor konstatuju da se ovaj incident mogao spriječiti intervencijom policije.

-Prethodne noći, napadač je nasilno ušao u mesdžid koji je bio zatvoren u to vrijeme, dok je tamo bila naša čistačica, oko 22 sata. Njen suprug, koji se tu zadesio, i ona bili su uplašeni za svoju bezbjednost pa su kontaktirali bivšeg člana Odbora koji je odmah zvao 911 i prijavio incident. Nažalost, policija se ovom pozivu nikada nije odazvala. U međuvremenu napadač je cijelo vrijeme tražio i insistirao da vidi „šefa“, aludirajući na našeg imama, i zahtijevao da ga oni pozovu. Međutim, nakon što je čuo da bi policija mogla biti na putu, napustio je prostorije džamije. Nažalost, vratio se u mesdžid nekih sedam sati kasnije, tokom jutarnje molitve - navedeno je iz Upravnog odbora

Iako su u prošlosti imali jako dobar odnos sa policijom, smatraju da je uznemirujuća činjenica da nisu poslali patrolu nakon njihovog poziva, da se istraži i možda spriječi incident.


Anadolija / Glas Srpske