Samit BRIKS, obratili se lideri zemalja-članica :: Semberija INFO ::

 

Samit BRIKS, obratili se lideri zemalja-članica


U sali za sastanke Međunarodnog konferencijskog centra "Sandton" okupili su se predstavnici brojnih kompanija i investicionih fondova zemalja BRIKS, kao i niza afričkih zemalja i međunarodnih finansijsko-ekonomskih organizacija.

Poslovni forum je prva tačka dnevnog reda samita BRIKS. Kasnije će biti održan zatvoreni sastanak lidera članica organizacije. Nema utvrđenog dnevnog reda, a učesnici će moći da pokrenu razgovor o bilo kojem aktuelnom pitanju.

Glavna tema samita je "BRIKS i Afrika - partnerstvo u interesima ubrzanog rasta i inkluzivnog multilateralizma".

Prvi se učesnicima obratio domaćin samita, predsjednik Južne Afrike Siril Ramafoza.

On je rekao da zemlje-članice BRIKS sada vrše snažan uticaj na svjetsku privredu i pozivaju da se sprovedu fundamentalne reforme svjetskih finansijskih institucija.

- Pet država BRIKS ostvarile su tokom prethodne decenije snažan ekonomski rast. Sada grupa BRIKS ima snažan uticaj na svjetsku ekonomiju. Zahtjevamo fundamentalne reforme globalnih finansijskih institucija kako bi one mogle da odgovaraju zadacima koji se odnose na razvoj - rekao je domaćin samita.

Kao pozitivan primjer takvih transformacija on je naveo Novu razvojnu banku BRIKS.

Jednostrane ograničavajuće mjere koje uvode neke zemlje nisu u skladu sa postojećim pravilima i podrivaju svjetsku trgovinu, naveo je Ramafoza.

Predsjednik Južne Afrike je rekao i da će lideri naknadno, za par sati, razmotriti pitanja od značaja za organizaciju, uključujući njeno proširenje.

Predsjednik Brazila Injasio Lula da Silva rekao je da će rast svjetske privrede naredne godine biti ostvaren zahvaljujući prije svega naporima zemalja u razvoju, a BRIKS će biti pokretačka snaga tog procesa.

On je dodao i da je to što razvijene zemlje insistiraju na svojim trgovinskim interesima pod plaštom inicijativa za borbu protiv klimatskih promena nije prihvatljivo.

- Ne prihvatamo zeleni neokolonijalizam kojim se stvaraju diskriminacione trgovinske barijere pod plaštom zaštite prirodne okoline - rekao je brazilski predsjednik.

On je dodao i da podržava ideju stvaranja jedinstvene valute BRIKS.

Kineski lider Si Đinping je istakao da je Kina na ispravnoj strani istorije i da će nastaviti da vodi nezavisnu i mirovnu spoljnu politiku.

- Zemlje BRIKS će strijemiti ka tome da se uspostavi pravednijeg svjetskog poretka i multipolarnosti. Kina će sarađivati sa svim zemljama kako bi se ubrzala saradnja u oblasti inicijative globalnog razvoja - istakao je Si.

Kineski predsjednik je rekao i da njegova zemlja poziva da se osigura opšta bezbijednost i otklone uzroci sukoba u svijetu.

- Kina će nastaviti da jača strateško partnerstvo u okviru BRIKS, da promoviše demokratizaciju u međunarodnim odnosima i multipolarnost svijeta - rekao je Si.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da uloga BRIKS ponovo dobila na značaju u uslovima posljedica pandemije, geopolitičke napetosti i ekonomskih poteškoća, kao što je to bilo prvih godina po osnivanju organizacije poslije svjetske ekonomske krize 2008. godine.

(RTRS)