Djelimično obnovljeno kretanje vozila na Krimskom mostu :: Semberija INFO ::

 

Djelimično obnovljeno kretanje vozila na Krimskom mostu


MOSKVA; KIJEV - Rat u Ukrajini traje 510 dana. Ruske snage napale su nooćas Ukrajinu bespilotnim letjelicama „Šahed“, a eksplozije su čule u Nikolajevu i Odesi, prenose ukrajinski mediji. Kretanje vozila na Krimskom mostu u pravcu Taman-Kerč je ponovo uspostavljeno, saopštio je potpredsednik ruske Vlade Marat Husnulin.

Blinken: Odluka Rusije o crnomorskom žitnom dogovoru nesavjesna

Državni sekretar SAD Entoni Blinken ocijenio je da je odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu starom godinu dana koji Ukrajini omogućava izvoz žita kroz Crno more, “nesavjesna”.

On je juče pozvao na obnovu dogovora što je prije moguće, prenosi Rojters.

Blinken je, na konferenciji za novinare takođe rekao da Vašington prati situaciju nakon noćašnjeg napada na drumski most koji povezuje Krim sa južnom Rusijom.

-Što se tiče mosta, ovo je situacija koju pratimo...naravno, na Ukrajini je da odluči kako da vodi ovaj rat -  rekao je on.

Gutereš razgovarao sa turskim šefom diplomatije o sporazumu o žitu

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš razgovarali su telefonom o situaciji u vezi sa crnomorskim sporazumom o žitu, rekao je za TASS izvor u turskom Ministarstvu spoljnih poslova.

-Strane su razmiijenile mišljenja o nedavnim dešavanjima u vezi sa dogovorom o žitu - rekao je izvor.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije da će Fidan u ponedjeljak razgovarati o dogovoru o žitu sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

 Paket dokumenata namijenjen rešavanju problema snabdijevanja hranom i đubrivom na svjetskim tržištima potpisan je 22. jula 2022. u Istanbulu i od tada je nekoliko puta produžen prije nego što je konačno istekao 17. jula.

Zaharova kritikovala UN zbog neuspjeha u postizanju dogovora o žitu

Rukovodstvo Ujedinjenih nacija nije uspjelo da garantuje sprovođenje dijela žitnog dogovora koji se odnosi na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

-Nažalost, mislim da bi bilo ispravno reći da su Ujedinjene nacije, njihov generalni sekretar i sekretarijat propustili svoju posredničku misiju ili misiju da garantuju sprovođenje ovog paketskog sporazuma - rekla je ona u intervjuu za TV kanal Solovjov uživo.

Prema riječima Zaharove, Ujedinjene nacije nisu ispunile nijedno od obećanja datih ruskoj strani, jer su „lijepa i ispravna” retorika koju su koristile bile samo prazne riječi.

Kuleba poručio Rusiji: Prestanite da igrate “igre gladi”

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da će prva posljedica ruskog neproduženja ugovora o žitu biti rast cijena žitarica širom svijeta.

-Morate da znate jednu cifru. Prošle godine, kada je uvedena Crnomorska inicijativa za žito, cijene žitarica u svijetu su pale za 20 odsto. Tako da će trenutni ishod neproduženja sporazuma značiti da će cijene žita na cijeloj zemaljskoj kugli ići gore - rekao je Kuleba za CBS.

On je dodao da će i ljudi u najugroženijim regionima Azije i Afrike to osjetiti i da “će to biti rezultat djelovanja Rusije”.

Kuleba je pozvao Rusiju da prestane da igra “igre glađu” sa ljudima širom svijeta.

MO Rusije: Odbijen napad 28 ukrajinskih dronova na Krim


Ruska vojska spriječila je pokušaj Kijeva da izvede teroristički napad uz pomoć 28 dronova na teritoriju Krima, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

-Noćas je osujećen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa 28 bespilotnih letjelica na objekte na teritoriji poluostrva Krim - navedeno je u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Precizira se da je 17 dronova uništila ruska PVO, a da je preostalih 11 eliminisano sredstvima elektronske borbe.

Ističe se da u napadu nije bilo žrtava i materijalne štete. Rusija je pripojila Krim 2014. godine, a Ukrajina ga smatra svojom teritorijom.

Britanija odbacuje optužbe Rusije o umiješanosti u napad na Krimski most

Velika Britanija je odbacila optužbe Rusije da bi britanske obavještajne službe mogle biti umiješane u napad na most na Krimu.

-Ovo su neosnovane spekulacije iz Rusije i nećemo ih dalje komentarisati - naveo je portparol Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije u saopštenju, prenosi Rojters.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je prethodno da su odluku o jučerašnjem napadu na Krimski most donijeli ukrajinski zvaničnici i vojska, uz, kako je navela, učešće američkih i britanskih obavještajnih službi.

I zamjenik ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski rekao je da su britanske obavještajne službe mogle biti uključene u napad na Krimski most u kojem je u ponedjeljak ujutro poginuo bračni par, a njihova ćerka povrijeđena.

-Nisam čuo nikakvu osudu ovog terorističkog čina od bilo kog od zapadnih sponzora kijevskog režima - rekao je Poljanski na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, navodi Rojters.

Ukrajina: Rusija napala dronovima, eksplozije u Odesi i Nikolajevu

Ruske snage napale su nooćas Ukrajinu bespilotnim letjelicama „Šahed“, a eksplozije su čule u Nikolajevu i Odesi, prenose ukrajinski mediji.

Načelnik Nikolajevske oblasti Vitalij Kim izjavio je da je nakon napada izbio požar u gradu, ali da, prema prvim informacijama, nema žrtava, navodi Unian.

Vazduhoplovne snage Ukrajine upozorile su da u Odeskoj, Nikolajevskoj, Hersonskoj, Zaporoškoj, Donjeckoj i Dnjepropetrovskoj oblasti postoji opasnost od napada dronovima, dok je Poltavskoj, Čerkaškoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Kirovogradskoj oblasti postoji opasnost od napada balističkim raketama.

Operativna komanda „Jug“ ukrajinske vojske saopštila je da je nivo prijetnje od raketnih napada izuzetno visok.

Djelimično obnovljeno kretanje vozila na Krimskom mostu

Kretanje vozila na Krimskom mostu u pravcu Taman-Kerč je ponovo uspostavljeno, saopštio je potpredsednik ruske Vlade Marat Husnulin.

-Motorni saobraćaj na Krimskom mostu je obnovljen u krajnjoj desnoj traci u pravcu Taman-Kerč - naveo je Husnulin na Telegramu, prenosi RIA.

On je dodao da je bilo moguće da most u "najkraćem mogućem roku" ponovo profunkcioniše za vozila jer je analiza konstrukcije potvrdila da je ponovno kretanje vozila moguće.

-Razrađena je privremena šema za organizovanje saobraćaja na mostu. Prije donošenja odluke o mogućnosti otvaranja saobraćaja, raspon je dodatno ispitan - dodao je Husnulin.

Ukrajinske snage su u ponedjeljak ujutru granatirale Krimski most, a u napadu su stradale dvije osobe, dok je jedna djevojčica ranjena.

Ruski predsjednik je poručio da će Moskva odgovoriti na "teroristički napad, koji je bio okrutan i besmislen“, dodajući da Ministarstvo odbrane već priprema odgovor.

Poljanski: Istražujemo umiješanost Londona u teroristički napad na Krimski most

Prvi zamjenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski, izjavio je  na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da je „potrebno razjasniti kako su zapadne, a posebno britanske obavještajne službe bile uključene u pripremu udara na Krimski most“.

-Još treba da utvrdimo u kojoj meri su zapadne, a posebno britanske obavještajne službe bile angažovane u pripremi i sprovođenju ovog terorističkog napada. Previše toga ukazuje na to - rekao je Poljanski, prenose Ria novosti.

Nacionalni antiteroristički komitet je ranije saopštio da je Kijev u ponedjeljak tokom noći 16. na 17. jul izveo teroristički napad na Krimski most uz pomoć dvija površinska bespilotna plovila.  

Oštećena je kolovozna komponenta mosta, dvije odrasle osobe su poginule, a jedno dijete je povrijeđeno.

Vlasti Krima i Kubana mole stanovnike i turiste da se uzdrže od putovanja preko mosta.

Istražni komitet Ruske Federacije, u okviru krivičnog postupka, utvrđuje odgovornost za teroristički napad na Krimski most u Ukrajini.

Zelenski razgovarao sa Guterešom o isporuci žitarica preko Crnog mora

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom o obnavljanju snabdijevanja hranom preko Crnog mora.

-Razgovarao sam sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom... Crnomorska inicijativa za žito mora da se održi. Dogovorio sam se sa Guterešom da radimo zajedno sa odgovornim državama na obnavljanju bezbjednosti i snabdijevanja hranom preko Crnog mora - objavio je Zelenski na svom Telegram kanalu, prenosi Rojters.

Ranije je Zelenski rekao da se Kijev nada da će nastaviti isporuke žitarica preko Crnog mora bez učešća Rusije, kao i da čeka zvaničnu potvrdu spremnosti UN i Turske.

Rusija je u ponedjeljak obavijestila Tursku, Ukrajinu i UN da se protivi produženju sporazuma o žitu.

To znači povlačenje ruskih garancija za bezbjednost plovidbe i sužavanje pomorskog humanitarnog koridora u sjeverozapadnom Crnom moru.

Za ovo područje se vraća režim privremeno opasan za plovidbu.

Bez učešća Rusije, od danas prestaje da funkcioniše Crnomorska inicijativa za žito.


Glas Srpske / Agencije