Oglasio se Borel o ruskoj suspenziji sporazuma o žitu :: Semberija INFO ::

 

Oglasio se Borel o ruskoj suspenziji sporazuma o žitu


Фото - Танјуг / АП

BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borel izrazio je danas žaljenje zbog odbijanja Rusije da produži sporazum o slobodnom transportu žitarica kroz Crno more.

On je upozorio da je situacija ozbiljna i da će ta odluka izazvati probleme mnogim ljudima širom sveta.

"Blokirajući crnomorsku žitnu inicijativu, jednu od najvažnijih ruta za izvoz žitarica iz Ukrajine, Rusija ponovo izaziva glad ljudi. Ovo će pojačati ekonomske poteškoće i globalnu nesigurnost hrane", napisao je Borel na Tviteru.

On je dodao da je EU je posvećena nastavku podrške i solidarnosti sa partnerima, kako bi se omogućila isporuka ukrajinskog žita onima kojima je potrebna.

Raskid sporazuma o transportu žita kroz Crno more znači povlačenje garancija za bezbjednost plovidbe, kao i sužavanje pomorskog humanitarnog koridora i zatvaranje zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu, saopštilo je ranije danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Naglašeno je da će ''bez učešća Rusije, Crnomorska inicijativa prestati da funkcioniše od sutra, 18. jula'', prenio je ruski Interfaks.


Nezavisne novine