Moskva: Crnomorska inicijativa prestaje da funkcioniše, povlačimo garancije :: Semberija INFO ::

 

Moskva: Crnomorska inicijativa prestaje da funkcioniše, povlačimo garancije


Фото - ИН

MOSKVA - Crnomorska inicijativa prestaje da funkcioniše od 18. jula, Rusija povlači garancije za bezbjednost plovidbe, zatvara pomorski humanitarni koridor u sjeverozapadnom Crnom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je navelo da se ruska strana protivi njegovom daljem produžavanju, o čemu su danas zvanično obavještene turska i ukrajinska strana, a obavješten je i sekretarijat UN.

- To znači povlačenje garancija za bezbjednost plovidbe, zatvaranje pomorskog humanitarnog koridora, obnavljanje režima privremeno opasnog područja u sjeverozapadnom Crnom moru i raspuštanje Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu. Bez učešća Rusije Crnomorska inicijativa prestaje da funkcioniše od 18. jula - ističe se u saopštenju.

Takođe se navodi da u uslovima očigledne sabotaže u realizaciji Istanbulskih sporazuma nastavak Crnomorske inicijative koja nije opravdala svoju humanitarnu svrhu gubi smisao.

Ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da ako zapadne prestonice zaista cene Crnomorsku inicijativu, onda treba ozbiljno da se zamisle o ispunjavanju svojih obaveza i stvarnom povlačenju ruskih đubriva i hrane iz sankcija.

- Samo po dobijanju konkretnih rezultata, a ne obećanja i uvjeravanja, Rusija će biti spremna da razmotri obnavljanje sporazuma - dodalo je Ministarstvo.

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumijeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svjetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

Sporazum je nekoliko puta produžavan, a rok njegovog važenja ističe 17. jula.


​Glas Srpske