NASA objavila sliku regiona u kom se formiraju zvijezde :: Semberija INFO ::

 

NASA objavila sliku regiona u kom se formiraju zvijezde


Živopisan pogled na zvijezde, nalik suncu, u kompleksu oblaka Ro Ofiuči udaljenom 390 svjetlosnih godina je prvi put da su istraživači uspjeli da vide ovo područje u tako finim detaljima, prenosi Guardian, javlja N1.

- Vebova slika Ro Ofijučija nam omogućava da svjedočimo o veoma kratkom periodu u zvjezdanom životnom ciklusu, sa novom jasnoćom, rekao je Klaus Pontopidan, naučnik Veb projekta na Naučnom institutu za svemirski teleskop u Baltimoru, Merilend.

On je dodao da je "naše Sunce prošlo ovakvu fazu, davno, i sada imamo tehnologiju da vidimo početak jedne druge zvijezde".

Neke zvijezde su prikazivale „sjenke koje ukazuju na protoplanetarne diskove”, potencijalne buduće planetarne sisteme u nastajanju, saopštila je NASA.

Region sadrži oko 50 mladih zvijezda, sve slične po masi Suncu ili manje. Slikom dominiraju, kako agencija kaže, ogromni crveni bipolarni mlazovi molekularnog vodonika, koji nastaju kada zvijezda prvi put probije svoj natalni omotač kosmičke prašine, izbacujući par suprotstavljenih mlazova u svemir.

Veb teleskop vrijedan 6,8 milijardi funti lansiran je na Božić 2021. kao partnerstvo između NASA i evropskih i kanadskih svemirskih agencija. Brzo je osvojio mnoge skeptike nizom nikada ranije viđenih slika iz dubina svemira.

Omogućio je ljudima da zavire bliže u činjenice o porijeklu univerzuma i isporučio zadivljujuće slike visoke rezolucije dalekih svjetova i misterioznih struktura koje ih okružuju.

Teleskop je snimio „rijetku i prolaznu” fazu zvijezde koja samo što se ne ugasi i rane galaksije nastale samo 350 miliona godina nakon velikog praska.


N1 / Glas Srpske