Njemački multimilioner poklonio kompaniju radnicima :: Semberija INFO ::

 

Njemački multimilioner poklonio kompaniju radnicima


Modni car i multimilioner iz Njemačke Helmut Šloterer dao je vrijedan poklon svojim radnicima.

​Naime, modna kompanija Mark Cain iz Bodelshausena, ubuduće će pripadati zaposlenima.

Kako je objavljeno, bogati osnivač Helmut Šhloterer prenio je svoje akcije na zaposlene, kako bi se vrijednosti firme očuvale i u budućnosti. Fabrika proizvodi žensku odjeću i izvozi je u nekoliko desetina zemalja, piše Fenix magazin.

U 2020. godini imala je prodaju od oko 200 miliona evra širom svijeta. Šloterer je vodio kompaniju više od 50 godina, pišu njemački mediji.

Zaposleni sada imaju priliku da aktivno učestvuju u uspjehu kompanije i da koriste svoja glasačka prava kako bi odredili kako će se profit koristiti. Radničkom fondacijom upravlja radničko veće koje čine svi aktivni rukovodioci.

"Više od svega važno mi je osigurati da Mark Cain dospije u prave ruke. Prodaja kompanije nikada nije bila opcija za mene, a budući da moja žena i ja nemamo djecu, odlučio sam da osnujem fondaciju kako bi kompanija nastavila da radi", objasnio je Šloterer, prenosi Telegraf.

Multimilioner ovaj poslovni potez može sebi da priušti. Godine 2019, magazin Forbs procijenio je njegovo bogatstvo na oko 200 miliona evra, a njegova imovina će pripasti privatnoj fondaciji.
 
(Nezavisne)