Grad djeci zabranio korištenje pametnih telefona do srednje škole :: Semberija INFO ::

 

Grad djeci zabranio korištenje pametnih telefona do srednje škole


Roditelji u irskom gradu Greystones udružili su se i donijeli zajedničku odluku da ne dozvoljavaju svojoj djeci da koriste pametne telefone sve do srednje škole.

Udruženja roditelja u osam osnovnih škola u Greystonesu usvojila su šifru zabrane korišćenja pametnih telefona kako bi predstavila jedinstveni model protiv dječijeg lobiranja.

"Ako niko od vaših vršnjaka ne koristi telefone, nećete se osjećati odbačenim. Mnogo je lakše reći ne. Što duže možemo da sačuvamo njihovu nevinost, to bolje", rekla je Laura Bourne, jedna od majki.

Škole i roditelji u spomenutom gradu usvojili su inicijativu prošlog mjeseca zbog zabrinutosti da pametni telefoni prouzrokuju anksioznost i izlažu djecu sadržaju za odrasle. To je redak primjer da cijeli grad zajednički djeluje po tom pitanju.

Inicijativa podrazumijeva da se djeci uskrate pametni telefoni - kod kuće, u školi, svuda - dok ne pođu u srednju školu. Primjena na svu djecu u tom području će, nadaju se roditelji, obuzdati pritisak vršnjaka i ublažiti svaku ogorčenost zbog toga što je upravo ova novina i donesena, piše Guardian.

(Nezavisne)