Turska lira pala nakon prvog kruga izbora, na tržištu nesigurnost :: Semberija INFO ::

 

Turska lira pala nakon prvog kruga izbora, na tržištu nesigurnost


Turska lira je nakon prvog kruga predsjedničkih i parlamentarnih izbora pala na 19,7 lira za američki dolar.
Indeks instanbulske berze BIST 100 za pao za 2,8 odsto, a bankarski indeks BIST, XBANK, za 8,3 odsto, prenosi CNN.

"Izgleda da je pobjeda opozicije manje vjerovatna, a to će razočarati investitore koji se nadaju povratku tradicionalne ekonomske politike i snažnijoj borbi protiv inflacije", rekao je stručnjak kompanije Kapital Ekonomiks za tržišta u razvoju, Lajam Pič.

Presjednik Turske Redžep Tajip Erdoan je krajem 2021. godine reagovao na ekonomsku krizu time što je oborio referentnu kamatnu stopu u zemlji, što je u suprotnosti sa ekonomskom politikom koju sporovodi većina država.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u oktobru dostigla 85,5 odsto, a u aprilu je ona iznosila 43,6 odsto, prema podacima turskog Zavoda za statistiku (TurkStat).

"Pobjeda predsjednika Erdoana, koja je sada osnovni scenario...bi bila negativna za makroekonomsku stabilnost Turske i finansijska tržišta", zaključio je Pič.

U Turskoj će u nedjelju, 28. maja, biti održan drugi krug predsjedničkih izbora pošto nijedan od kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 odsto glasova, saopštio je danas predsjednik turske izborne komisije Ahmet Jener.

(Tanjug)