Povodom Svjetskog dana voda: Budite promjena koju želite da vidite u svijetu :: Semberija INFO ::

 

Povodom Svjetskog dana voda: Budite promjena koju želite da vidite u svijetu


Ubrzavanje promjena sa porukom ,,Budite promjena koju želite da vidite u svijetu" je slogan za Svjetski dan voda koji su odredile Ujedinjene nacije za 2023. godinu. Povodom Svjetskog dana voda Javna ustanova Gimnazija ,,Filip Višnjić" Bijeljina danas će u holu škole, sa početkom u 12,30 časova organizovati predavanje. Skupu će prisustvovati delagacija JU ,,Vode Srpske".

- Upriličićemo predavanje profesora Prirodno - matematičkog fakulteta Univeziteta u Novom Sadu sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Anite Leovac Maćerak i Đurđe Kerkez'', najavili su iz bijeljinske Gimnazije.

Inače, Svjetski dan voda se obilježava 22. marta, a ove godine u fokus stavlja krizu dostupnosti pijaće vode i sanitarno-higijenskih uslova za populaciju širom planete. Procjenjuje se da oko dvije milijarde ljudi nema pristup bezbjednoj vodi za piće. Uporedo sa obilježavanjem Dana voda, u Njujorku se održava globalna Konferencija Ujedinjenih nacija o vodama, prvi put od 1977. godine, dok su udružene globalne inicijative proglasile Manifest vodne pravde.

- Nedostatak i nedostupnost vode podriva napredak u svim glavnim globalnim pitanjima, zdravlje i prehrambenu sigurnost, obrazovanje, privredu, napore za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda i katastrofa, te na mir u svijetu'', navode u UN-u. UN upozorava da je čovječanstvo ozbiljno skrenulo sa tog puta. Najnoviji podaci pokazuju da bi donosioci odluka širom svijeta morali da u prosjeku rade četiri puta brže.

Za postizanje cilja je neophodno da svi preduzmemo veliku globalnu akciju, ističu u UN-u. Predviđa se da će se globalna potražnja za vodom povećati 55 procenata do polovine vijeka. Obilježavanje Svjetskog dana voda poklapa se sa početkom Konferencije UN-a o vodama 2023, koja se održava od 22, do 24. marta u sjedištu UN-a u Njujorku.

Taj skup je jedinstvena prilika da se svijet ujedini oko rješavanja globalne krize vode i sanitarnih uslova. Neophodno je da nacionalne vlade i drugi zainteresovani akteri na svim nivoima sarađuju, kako bi se „dobrovoljno obavezali“ na ubrzanje napretka u ostvarenju globalnih ciljeva vezanim za vodu, ističu organizatori.