Putin obećao Africi besplatno žito :: Semberija INFO ::

 

Putin obećao Africi besplatno žito


MOSKVA - Rusija je uvijek posebnu pažnju posvećivala, i nastaviće to da radi, saradnji sa afričkim zemljama, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin na forumu "Rusija - Afrika" koji se održava u Moskvi.

"Rusija se zalaže za strateško partnerstvo sa afričkim državama i formiranje globalne agende", istakao je on.

Putin je siguran da će Afrika postati jedan od lidera novog svjetskog poretka koji se trenutno formira.

Osvrćući se na prehrambeni sporazum, on je rekao da Rusija insistira na njegovoj punoj realizaciji kako bi se proizvodi slali, ne u bogate zemlje, već u one kojima je hrana potrebna.

Do sada je u Afriku otišlo samo tri odsto ukrajinske pšenice.

On je istakao da Rusija savjesno ispunjava svoje obaveze po pitanju snabdijevanja Afrike hranom, đubrivima i gorivom, piše sputnjiknews.

Putin je obećao da je Rusija spremna da, u slučaju da prehrambeni sporazum ne bude produžen, isporuči planiranu količinu afričkim državama potpuno besplatno.

"Ako ipak odlučimo da ne produžimo ovaj sporazum nakon 60 dana, spremni smo da isporučimo afričkim zemljama sav obim koji je u bio isporučivan ranije potpuno besplatno", rekao je Putin.

Prethodno je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila da je Rusija dala saglasnost da se Prehrambeni sporazum produži za 60 dana, a ne za 120 dana kako neki mediji saopštavaju.

Podsjetimo, u julu prošle godine predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN potpisali su sporazum koji podrazumijeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu odgovoran je za koordinaciju kretanja brodova. Sam sporazum o žitu dio je paketa sporazuma koji, između ostalog, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva.

Moskva je istakla da ovaj konkretan uslov nije ispunjen, uprkos obećanjima UN.


Nezavisne novine