GORE PLUĆA PLANETE- AMAZONIJA NESTAJE U PLAMENU :: Semberija INFO ::

 

GORE PLUĆA PLANETE- AMAZONIJA NESTAJE U PLAMENU


Gore pluća svijeta!  Zbog gotovo 9.000 aktivnih požara sivo je nebo iznad Amazonije, a snimke gustog dima ulovila je i međunarodna svemirska stanica .
 
Kiseonikom, vodom, biljnim i životinjskim vrstama bogata teritorija svijeta već treću sedmicu bori se s buktinjom. Starosjedilačka plemena, po kojima je Amazonija poznata i kojima je šuma jedini dom, mogla bi ostati bez njih.
 
Požari u Amazonskoj prašumi, najvećoj prašumi na planetI, najveći su otkad ih je brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) počeo pratiti satelitom 2013. godine.

Prema njihovim podacima, od početka godine u Brazilu je izbilo više od 72.000 požara, od čega više od poloviine u  Amazoniji, koja je sama velika kao polovina Sjedinjenih Američkih Država.. To je povećanje od više od 80 odsto u odnosu na prošlu godinu.
 
Amazoniju često nazivaju plućima planete i ta prašuma proizvodi više od 20 odsto kiseonika u Zemljinoj atmosferi.
 
Dim od požara došao je do Sao Paola, grada na obali, koji je od požara udaljen oko 2.700 kilometara. Jučerašnje fotografije toga grada prikazuju nebo obavijeno dimom kao da je noć.
 
Šumski požari u Brazilu najčešći su za vrijeme sušne sezone, ali poznato je da se dio njih namjerno izaziva baš da bi se tako ilegalno krčile šume i da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke. Osim stočara, Amazonsku prašumu na oku imaju i drvosječe i rudari.

Ekološki aktivisti za požare okrivljuju brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara. Tvrde da je olabavio ekološke regulacije u zemlji te da je podsticao drvosječe i poljoprivrednike na krčenje šuma.