Ruske snage napreduju u pravcu Artjomovska; Rusija saziva sjednicu SB UN o Ukrajini :: Semberija INFO ::

 

Ruske snage napreduju u pravcu Artjomovska; Rusija saziva sjednicu SB UN o Ukrajini


MOSKVA/KIJEV - U toku je 323. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu imenovao je generala Valerija Gerasimova za komandanta operacije. Stalno predstavništvo Rusije u UN sazvalo je sjednicu Savjeta bezbjednosti o Ukrajini za 17. januar.

Ruske trupe ozbiljno su napredovale u oblasti Artjomovsk, rekao je Igor Kimakovski, savjetnik vršioca dužnosti lidera DNR jutjub kanalu "Solovjov lajv".

„Artiljerija potiskuje neprijateljske snage, u nekim dijelovima fronta ne mogu ni da izađu iz rovova. To se sada manifestuje na Donjeckom pravcu, broj napada na grad je smanjen. To ukazuje da naše trupe počinju da budu efikasnije. Prema tome, imamo određene pomake u pravcu Avdejevke, imamo ozbiljan napredak u području Artjomovska", rekao je on.

Predsjednik Poljske Anžej Duda dočekan je aplauzom u Lavovu.

Ekstremisti zapalili crkvu u selu Ovadno, Volinjska oblast Ukrajine, jer je hram odbio da pređe pod jurisdikciju nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine.

Ukrajinske snage su granatirale Makejevku, predgrađe Donjecka, višecjevnim sistemima, saopštile su vlasti DNR.

Stalna misija Rusije pri UN sazvala je sednicu Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini za 17. januar. Nije navedena tema sjednice.

Zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski saopštio je da Rusija za 20. januar saziva neformalni sastanak Savjeta bezbjednosti UN po „formuli Arija" na temu decembarskog granatiranja Donbasa od strane Oružanih snaga Ukrajine.

„Biće zanimljivih govornika i činjenica – kao što znate, na takvim sastancima, za razliku od formalnih sastanaka Savjeta bezbjednosti, možemo da prikažemo video i foto materijale", naglasio je on.


Glas Srpske / Agencije