Prekid vatre koji je Putin najavio na snazi, ali se obije strane međusobno optužuju za granatiranje :: Semberija INFO ::

 

Prekid vatre koji je Putin najavio na snazi, ali se obije strane međusobno optužuju za granatiranje


Rat u Ukrajini – 317. dan. Jednostrani prekid vatre od podneva je na snazi na cijeloj liniji fronta, poručuje Moskva.

Sa druge strane, načelnik ukrajinske Državne službe za vanredne situacije Sergej Kruk saopštava da su ruske snage gađale grad Herson.

Berlin šalje Kijevu 40 borbenih pješadijskih vozila

Njemačka planira da isporuči Ukrajini oko 40 pješadijskih borbenih vozila “marder jedan” i da pripremi isporuku u prvoj polovini ove godine, saopštio je portparol kabineta njemačkog kancelara Štefan Hebeštrajt.
“Što se tiče žmarderaž, govorimo o jednom bataljonu od oko 40 vozila. Ta vozila treba da budu spremna za isporuku Ukrajini u prvom tromjesečju”, rekao je Hebeštrajt novinarima.

Predsjednik SAD Džozef Bajden i njemački kancelar Olaf Šolc naveli su juče u zajedničkom saopštenju da Vašington i Berlin namjeravaju da isporuče Ukrajini pješadijska borbena vozila i da obuče ukrajinske vojnike za njihovu upotrebu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je poslalo notu članicama NATO-a nagovijestivši da se Alijansa “igra vatrom” time što isporučuje oružje Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da snabdijevanje Ukrajine oružjem ne doprinosi uspjehu mirovnih pregovora i da će to imati štetan efekat na sukobe.

Voz sa ruskim vojnicima i opremom stigao u Belorusiju

Bjelorusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je voz sa ruskim vojnicima i opremom stigao je u jBelorusiju, prenosi Rojters.

Minsk je 5. decembra najavio da će dobiti još oružja i vojne opreme u sklopu povećanja vojne saradnje dvije zemlje.

Ruski zvaničnici: Granatiran Donjeck

Ukrajinske oružane snage granatirale su po drugi put za 15 minuta zapadno područje grada Donjecka topovima NATO kalibra, saopštili su ruski zvaničnici u Donjeckoj oblasti.

Agencija Tas navodi da je do granatiranja je došlo svega 15 minuta prije početka prekida vatre koje je najavila Rusija.

Kruk: Granatiran Herson, ima mrtvih i ranjenih

Načelnik ukrajinske Državne službe za vanredne situacije Sergej Kruk saopštio je da su ruske snage ponovo gađale vatrogasnu službu u gradu Herson, kao i da ima mrtvih i ranjenih.

Na Fejsbuku je naveo i da je to druga vatrogasna stanica koju su za dva dana gađale ruske snage, prenosi Ukrinform.

Moskva: Stupio na snagu prekid vatre na frontu

Prekid vatre, koji je naredio ruski predsjednik Vladimir Putin, stupio je od podneva po moskovskom vremenu na snagu na cijelom frontu u Ukrajini, prenio je Rojters objavu ruske državne televizije.

“Od podneva, prekid vatre stupio je na snagu duž cijele linije fronta. Prekid vatre će se nastaviti do 7. januara u ponoć”, saopštio je ruski Kanal jedan.

Rusija je 5. decembra saopštila da će danas, na Badnji dan, od podneva, do sutra u ponoć, kada se završava Božić, obustaviti borbena dejstva u Ukrajini.

Turska će intenzivirati napore za početak pregovora

Turske vlasti ne isključuju mogućnost zaoštravanja ukrajinske krize u narednim mjesecima, pa će uložiti intenzivne napore da je riješe pregovorima, objavio je portparol predsjednika Turske Ibrahim Kalin na svom Tviter nalogu, prenosi Tas.

Napomenuo je da bi neprijateljstva u Ukrajini mogla da se pojačaju u bliskoj budućnosti.

“Turska će nastaviti da ulaže aktivne napore za otvaranje pregovaračkog procesa u svim oblastima: od prekida vatre do razmjene zarobljenika, od snabdijevanja žitom do nuklearne bezbjednosti”, naveo je Kalin.

Medvedev: Ukrajina odbacila ruku hrišćanskog milosrđa

Zamjenik predsjednika Savjeta za nacionalnu bezbjednost Rusije Dmitrij Medvedev ocijenio je da su lideri Ukrajine odbacili ruku hrišćanskog milosrđa koju im je Rusija pružila, proglasivši prekid vatre za vrijeme božićnih praznika, ali je dodao da će zbog toga biti manje problema i lukavstava.

“Ukrajincima je na veliki praznik pružena ruka hrišćanskog milosrđa. Njihovi lideri su to odbili. Mislim da je većina naših vojnika koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji odahnula kada su čuli odbijanje glavnih ukrajinskih klovnova da prekinu vatru na Božić. Manje problema i lukavstva”, napisao je Medvedev na Telegramu.

Japanski premijer dobio poziv da posjeti Ukrajinu

Generalni sekretar Vlade Japana Hirokazu Macuno izjavio je da je japanski premijer Fumio Kišida dobio poziv da posjeti Ukrajinu.

Macuno je na redovnoj konferenciji naveo da mu je poziv 4. januara uručio šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

“Japan je uz narod Ukrajine i preduzeće odgovarajuće korake ove godine dok bude predsjedavao G7”, rekao je Macuno.

Rojters prenosi da je planirano da Kišida slijedeće nedjelje posjeti članice G7, uključujući Francusku, Italiju, Veliku Britaniju, Kanadu i SAD, što će biti glavna diplomatska tura pre nego što Japan u maju bude domaćin samita G7 u Hirošimi.

Mišel: Putinov poziv na prekid vatre lažan i licemjeran

Poziv predsjednika Rusije Vladimira Putina na 36-časovni prekid vatre u Ukrajini, licejeran je i lažan, izjavio je predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Prema njegovim riječima, jedini put za obnavljanje mira je da Rusija povuče svoje trupe iz Ukrajine.

“Povlačenje ruskih trupa je jedina ozbiljna opcija da se povrate mir i bezbjednost. Najava jednostranog prekida vatre je lažna i licemjerna, kao i nezakonite, groteskne aneksije i prateći referendumi”, napisao je Mišel na Tviteru.

Pušilin: Ruska vojska će odgovoriti ako ukrajinske snage naruše prekid vatre

Visoki proruski zvaničnik u Donjeckoj oblasti Denis Pušilin izjavio je daće ruska vojska odgovoriti, ako ukrajinske snage naruše režim prekida vatre koji će stupiti na snagu u podne 6. januara i trajati do ponoći 7. januara.

“Odluka se odnosi na prekid vatre ili ofanzivne akcije sa naše strane. To ne znači, međutim, da nećemo odgovoriti na provokacije neprijatelja- Ili da ćemo dati neku šansu neprijatelju u ovim prazničnim satima da poboljša svoje pozicije na liniji razdvajanja”, napisao je Pušilin na svom Telegram kanalu, prenio je Sputnjik. 

Bajden o prekidu vatre Moskve za Božić: Putinu potreban predah

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je da je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu potreban predah, kao i da je zbog toga predložio božićno primirje.

“Nerado reagujem na Putinove riječi. Bio je spreman da bombarduje bolnice, vrtiće, crkve... Mislim da pokušava da dođe do predaha”, rekao je Bajden novinarima u Bijeloj kući.

Ruski predsjednik Vladimir Putin juče je naložio ministru odbrane Sergeju Šojguu da proglasi prekid vatre duž cijele linije fronta u Ukrajini od 6. januara u podne do ponoći 7. januara.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocijenio je da Moskva želi da iskoristi primirje da uspori napredovanje ukrajinske vojske u Donbasu i da dopremi na front još trupa i vojne opreme.


Agencije / Glas Srpske