Amerika traži zamenu za F-35 :: Semberija INFO ::

 

Amerika traži zamenu za F-35


Фото - АП
Američko ratno vazduhoplovstvo želelo je jeftin i jednostavan avion koji će zameniti više od hiljadu letelica tipa F-16. Umesto toga, USAF je dobio preskup, komplikovan i nepouzdan avion koji nije ispunio ni jedan od ciljeva koje je trebalo da ispuni.

Reč je o avionu F-35. Letelica koja je trebala je da reši probleme zastarele flote postala je i sama problem. Zbog toga u Pentagonu razmišljaju da naruče novi tip aviona koji će naslediti F-35. Mogu se čuti čak i predlozi o novim porudžbinama F-16, čiji poslednji primerak su američke vazdušne snage primile 2001. godine. Ta ideja je ipak odbačena jer F-16 više nema prostora za ugradnju nove opreme. Ta letelica je stigla do kraja razvoja.

Sa cenom od 100 miliona dolara, F-35 je preskup avion čak i za američke standarde. Iako je trebalo da bude laki lovac, letelica sada teži 25 tona. Problemi postoje i sa elektronikom koja je teška za održavanje i nepouzdana.

 – Taj avion je naša najbolja mašina. To je „ferari”, a sa njim ne idete na posao. Vozite ga samo nedeljom. U tom smislu, F-35 je previše skup i poseban da bi ga koristili svakog dana, objasnio je svojevremeno  general američkog ratnog vazduhoplovstva Čarls Braun.

Kada je program razvoja F-35 pokrenut 1990. godine, planirana je nabavka do 1800 aviona  koji su trebali da zamene letelice tipa F-16 i A-10, u sastavu ratnog vazduhoplovstva, mornarice i marinaca. Upravo zbog toga je i nastao problem. Vazduhoplovstvo, mornarica i marinci imaju potpuno različite porebe, a „Lokid” je probao da na sve odgovori jednim avionom. Model za vazduhoplovstvo ima mala krila, mornarička verzija zbog poletanja uz pomoć katapulta sa nosača aviona, ima velika krila, a letelica za marince može da poleće i sleće vertikalno.

Američko ratno vazduhoplovstvo danas koristi samo 250 aviona tipa F-35. Nezvanično je najavljena obustava daljih porudžbina. Isto se dogodilo i sa F-22 čija proizvodnja je prestala posle samo 195 letelica tog tipa. Računica je jednostavna. Bolje da više milijardi dolara koje bi bile potrošene na nabavku F-35, budu iskorištene za neki novi i uspešniji avion.

Ako se to dogodi, to će biti ozbiljan gubitak za „Lokid” koja proizvodi F-35. Ta kompanija je jedan od vodećih saradnika američkog ministarstva odbrane. U svetu avijacije poznata je po velikom skandalu sa avionom tipa F-104 „starfajter”. Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, taj avion je imao više stotina nesreća, zbog čega je u Americi i Kanadi nazvan „leteći mrtvački sanduk”. Najviše nesreća je zabeleženo u Nemačkoj koja je F-104 uvela u upotrebu iako je znala za probleme vezane za tu letelicu. Kasnije se ispostavilo da je „Lokid” „uticao” na nadležne za izbor i nabavku novog NATO lovca koji je postao upravo problematični „starfajter”.


​Politika