Putin: Situacija izuzetno teška u četiri regiona južne i istočne Ukrajine :: Semberija INFO ::

 

Putin: Situacija izuzetno teška u četiri regiona južne i istočne Ukrajine


Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas da je situacija "izuzetno teška" u četiri regiona južne i istočne Ukrajine za koje Moskva tvrdi da je anektirala.

"Situacija u Narodnim republikama Donjeck, Lugansk, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti je izuzetno teška", rekao je Putin.

Putin je uputio video poruku zaposlenima službe bezbjednosti FSB, spoljnih obavještajnih službi SVR i službe za zaštitu visokih zvaničnika FSO, na praznik tih službi u Rusiji, 20. decembar.

On je pohvalio rad pripadnika ruskih službi bezbjednosti koji djeluju u "novim regionima Rusije", uvjeravajući da "ljudi koji tamo žive, ruski građani" zavise od njihove zaštite.

Prvi čovjek Kremlja i bivši agent sovjetske tajne službe KGB pozvao je na "maksimalnu koncentraciju" kontraobavještajnih službi.

"Neophodno je oštro suzbiti djelovanje stranih tajnih službi i efikasno identifikovati izdajnike, špijune i sabotere", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je u septembru saopštio odluku o pripajanju četiri ukrajinska regiona (Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson) Rusiji poslije lokalnih "referenduma", koje su Zapad i Kijev odbacili kao "fiktivne".

U novembru je Ukrajina vratila Herson, glavni grad istoimenog regiona, što je predstavljalo veliki poraz Moskve nakon višenedjeljne kontraofanzive i akcija ukrajinskih boraca iza neprijateljskih linija.


BETA / BHRT