Sve u cilju uštede struje: Austrijanci počeli naplaćivanje vožnje liftom :: Semberija INFO ::

 

Sve u cilju uštede struje: Austrijanci počeli naplaćivanje vožnje liftom


Zemlje Evropske unije, a naročito one na zapadu Evrope, veoma su pogođenje krizom energenata. Uveliko se već govori o restrikcijama struje u pojedinim zemljama.

Po najavama nadležnih, najvjerovatnije će doći do isključenja u periodu od minimum dva sata dnevno. Austrija se takođe uveliko sprema za rezove a kako bi uštedili struju i smanjili troškove ljudi, jedna stambena zgrada je odlučila da naplaćuje vožnju liftom.

Za one koji ne znaju, nekada, prilikom ugrađivanja prvih liftova u Beču (neki i dan danas funkcionišu), postojale su kasice pored lifta u koje su svi oni koji su koristili lift plaćali za tu uslugu. Izgleda da se istorija i ovog puta ponavlja.

U trećem okrugu Beča, u jednoj zgradi odlučeno je da svi oni koji se služe liftom, po vožnji, moraju da plate 20 centi. A ako ne plate, ići će pješice stepenicama. Ova odluka se odnosi za posjetioce, a ne i za stanare zgrade. Stanari zgrade imaju poseban ključ kojima se aktivira lift, dok oni koji ga nemaju aktiviranje lifta čine tako što ubace 20 centi.

Ni stanarima nije besplatna vožnja već za nju plaćaju 20 evra mjesečno. Plaćanje se vrši preko režija kojima plaćaju održavanje i troškove zgrade. Ono što nije zgodno u vezi lifta ove pomenute zgrade je činjenica da ukoliko platite 20 centi, možete se samo popeti, a nije nađen način plaćanja ukoliko želite da se spustite liftom. Za sada mogu da se spuste liftom samo oni koji imaju ključ.

(Nezavisne)