Istorijski dogovor - osniva se fond za siromašne zemlje pogođene klimatskim promjenama :: Semberija INFO ::

 

Istorijski dogovor - osniva se fond za siromašne zemlje pogođene klimatskim promjenama


DOHA - Na samitu o klimi KOP 27 usvojen je sporazum koji podrazumijeva osnivanje fonda kojim će se pomoći siromašnim zemljama koje su pogođene katastrofama prouzrokovanim klimatskim promjenama. Aplauz se pred zoru prolomio salom na samitu KOP 27, označivši kraj pregovora koji su trajali cijelu noć.

Gotovo 200 zemalja postiglo je istorijski dogovor o osnivanju fonda za zemlje najviše pogođene klimatskim promjenama, takozvani fond za “gubitak i štetu”. Riječ je o siromašnim zemljama koje se direktno suočavaju sa posljedicama klimatskih promjena, poput oluja i poplava.

Neke od težih odluka u vezi sa osnivaanjem fonda trebalo bi, ipak, da se donesu tek naredne godine, kada će se osnovati “tranzicioni komitet”, a koji treba da da preporuke zemljama koje će se potom usvojiti na samitu naredne godine, KOP 28 u novembru.

Te preporuke ticale bi se “identifikovanja i proširenja izvora finansiranja”, odnosno dale bi odgovor na mučno pitanje - koje zemlje treba da uplate novac u novi fond.

Tokom dvonedeljnog samita u Šarm el Šeiku dominirali su pozivi zemalja u razvoju da se osnuje takav fond, zbog čega je i pomjeren predviđen rok za razgovore, koji je trebalo da se završe još u petak.

Dvonedeljni samit je viđen kao svojevrsni ispit kojim se testirala odlučnost zemalja da se bore protiv klimatskih promjena, u trenutku kada bukti rat na istoku Evrope, a previranja na energetskom tržištu i inflacija zauzimaju centralna mesta u medijima.

Egipat, koji je predsjedavao samitom, obećao je da će se boriti za siromašne zemlje koje su u teškoj situaciji uslijed globalnog zagrijavanja, za koje su mahom odgovorne bogate, industrijalizovane nacije.

Timermans: Nije načinjen dovoljni napor

Iako je dogovoreno da se osnuje fond, sijenku na samit je bacilo to što se neće preduzeti značajniji koraci kada je riječ o smanjenju emisija ugljen-dioksida.

Komesar Evropske unije za klimatske promjene Frans Timermans izjavio je da postignuti sporazum nije dovoljan.

-Ovo je decenija u kojoj mora da se napravi ključan pomak, ili idemo nazad. Međutim, ono što je dogovoreno, nije dovoljno da se napravi korak naprijed za ljude i planetu. Nije načinjen dovoljan napor kojim bi se predvidjelo da glavni emiteri ubrzaju svoj rad na smanjenju štetnih gasova - rekao je Timermans.


Tanjug / Glas Srpske