London otkriva imovinu Putinovih oligarha :: Semberija INFO ::

 

London otkriva imovinu Putinovih oligarha


Procenjuje se da su ruski bogataši poslednjih nekoliko godina investirali gotovo dve milijarde evra u nekretnine u Velikoj Britaniji.

Šta je bilo, bilo je! London, poznat i kao omiljeno odredište imućnih Rusa, okreće novi list pod parolom transparentnosti. Britanci napokon uvode registar vlasništva nad imovinom stranih kompanija. Iako su brojne organizacije koje se bore protiv korupcije, a zalažu za transparentnost godinama pozivale da se načini ovaj korak, vlasti su uspešno žmurile dok je ruski novac upumpavan u žile kucavice prestonice.

Međutim, rat u Ukrajini „podstakao” ih je da napokon zavedu red tako što će ubuduće zahtevati od stranih kompanija koje poseduju imovinu da identifikuju prave vlasnike u zvaničnom registru. Britanska vlada saopštila je da je ova odluka deo obračuna s ruskim oligarsima i korumpiranim elitama koje nezakonito peru bogatstvo na Ostrvu. Oni koji već poseduju imovinu u Ujedinjenom Kraljevstvu imaće šest meseci da identifikuju stvarnog vlasnika. Registar će se primenjivati na imovinu kupljenu od januara 1999. u Engleskoj i Velsu, a od decembra 2014. u Škotskoj. Ko se ogluši o nova pravila suočiće se s novčanim ili zatvorskim kaznama (do pet godina robije).

„Transparensi internešenel” je ovaj korak nazvao „seizmičkom promenom” koja će „krtice napokon isterati na videlo”.

Pre nego što su u februaru odlučili da uvedu sankcije ruskim bankama i pojedincima, britanska ministarka spoljnih poslova, koja sada pretenduje na mesto premijerke, rekla je da je „u prošlosti bilo problema s nezakonitim sredstvima u Londonu, što sada raščišćavamo”. Problemi s nezakonitim sredstvima koje je pominjala Liz Tras su toliki da britansku prestonicu, čijim krvotokom teče ruski novac, iz milošte nazivaju Londongrad i Moskva na Temzi. Toliko je rubalja utkano u tamošnje tržište nekretnina, berzu, kulturni život, političke partije, da bi sistem trebalo srušiti i graditi iz početka.

U temelje se ipak neće dirati, ali je Boris Džonson obećao da oligarsi u Londonu neće imati gde da se sakriju jer podižu zavesu da razotkriju kriminalce – iste one koji nisu ni krili da, recimo, poseduju najelitniju četvrt u britanskoj metropoli na Iton skveru zvanu Crveni trg. Odlazeći premijer, a bivši gradonačelnik Londona ranije nije prezao da kroz šalu ističe to da je ovaj grad za milijardere isto što i šume Sumatre za orangutane.

„Mi smo njihovo prirodno stanište”, hvalisao se premijer kako prekomorska elita gleda na tamošnje nekretnine kao na sigurno utočište. U Ministarstvu privrede kažu da moraju znati ko je vlasnik imovine da bi bili sigurni da su se oslobodili korumpiranih elita sa sumnjivim bogatstvom koje su se krile iza lažnih kompanija. Ministarstvo se sada obraća javnosti kao da je otkrilo toplu vodu uprkos činjenici da se s uvođenjem registra stranih vlasnika imovine nije žurilo dok se žmurilo na to da je ruski novac preko oligarha utkan u evropske metropole, ne samo u Moskvu na Temzi, koja se udvarala njihovom bogatstvu, posebno u vreme finansijske krize.

Tamošnji mediji pišu da je svake godine oko 100 milijardi funti ruskih bogataša stizalo ilegalno u zemlju. Spekulišu i da su Rusi samo u poslednjih nekoliko godina investirali gotovo dve milijarde evra u nekretnine posredstvom firmi koje imaju samo poštansko sanduče. Baze podataka o inostranom vlasništvu za Englesku i Vels, recimo, kažu da je za samo četiri od 94.000 poseda čiji je registrovani vlasnik strana kompanija navedeno da su u posedu ruskih firmi.

S druge strane, od 2008. godine izdato je 14.516 investitorskih viza ruskim državljanima. Britanska „zlatna viza” (investitorski vizni program prvog reda) nudi boravište onima koji ulože makar dva miliona funti u Ujedinjeno Kraljevstvo. Dobitnici viza potom mogu da podnesu zahtev za trajno boravište, a kojom brzinom će ga dobiti, zavisi od toga koliko se potrude da ulože. Svojevremeno su i „Pandorini papiri” otkrili više od 700 ofšor kompanija koje imaju britanske posede, a od kojih je pet odsto u vlasništvu ruskih državljana.


POLITIKA