Pitanje svih pitanja i sumrak civilizacije: A ako krene Kina? :: Semberija INFO ::

 

Pitanje svih pitanja i sumrak civilizacije: A ako krene Kina?


Pitanje svih pitanja za ovu deceniju i vijek, za koji se mislilo da će biti vijek razvoja i mira, je hoće li se sve pretvoriti u sumrak civilizacije.

To pitanje je, kako piše CNN, a prenosi Jutarnji list, hoće li Kina krenuti da vojnim putem pripoji “odmetnuto” ostrvo Tajvan? Ili, hoće li Peking iskoristiti neizvijesnost nastalu ruskim ratom u Ukrajini pa će se odvažiti na napad, ili će čekati da sukob u Ukrajini završi?

CNN navodi da je tekstova na tu temu bilo mnogo, ali su oni, kako kažu, izvdojili dve analize koje zaključuju da Kina ima dovoljnu moć da zauzme Tajvanu. CNN takođe zaključuje i da SAD i saveznici vrlo vjerovatno nisu u stanju da zaustave Kinu u osvajanju Tajvana, uz napomenu da bi rat imao izuzetno visoku cijenu u krvi.


U analizi je čak razrađen i eventualni scenario napada Kine na Tajvan - prvi je s mora. Navodi se da Kina ima brojčano najveću ratnu flotu na svijetu, čemu treba dodati I obalnu stražu i pomorsku miliciju, navodno i ribarske brodove koji imaju i vojnu ulogu.

Ali problem je, kako se navodi, što napadač mora da ima tri puta više vojne sile od onoga ko se brani. Tajvan ima oko 450.000 vojnika pod oružjem, što znači da bi Peking morao da preko mora prebaci najmanje million vojnika, koji, kako se dalje navodi, nisu dovoljno uvježbani.

Hauard Ulman, bivši pripadnik američke mornarice i profesor na Američkom mornaričkom ratnom koledžu, napisao je esej u kom kaže da bi operacija trajala nedjeljama i da uprkos pomorskoj snazi, NR Kini "jednostavno nedostaju vojni kapaciteti i efektiva za pokretanje amfibijske invazije na Tajvan u punom opsegu u doglednoj budućnosti". Ali, prema procjenama SAD Kina bi te “rupe” mogla popuniti do 2025.


B92 / Glas Srpske