OGLASIO SE ZELENSKI NAKON ŠTO JE PUTIN PRIZNAO LNR I DNR :: Semberija INFO ::

 

OGLASIO SE ZELENSKI NAKON ŠTO JE PUTIN PRIZNAO LNR I DNR


- Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Kijev rusko priznanje samoproglašenih republika u Donbasu kvalifikuje kao kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Zelenski je u video obraćanju građanima istakao da svu odgovornost za posljedice u vezi sa pomenutim odlukama snosi političko rukovodstvo Rusije, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, rusko priznanje nezavisnosti samoproglašenih republika u Donbasu znači i povlačenje iz Minskih sporazuma. Zelenski je istakao da će međunarodno priznate granice Ukrajine ostati iste.

"Mi i naša država nemamo vremena za duga predavanja o istoriji, tako da neću da ulazim u prošlost. Govoriću o realnosti i budućnosti. Ukrajina je u svojim međunarodno priznatim granicama i tako će i ostati, uprkos bilo kakvim izjavama i akcijama Ruske Federacije", rekao je Zelenski.

Dodao je da je Kijev posvećen miru i da će nastaviti diplomatske napore i poslije odluke Ruske Federacije da prizna republike u Donbasu.

Predsjednik ukrajine je ocijenio da Moskva odlukom o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR legalizuje svoje trupe, koje se, kako on tvrdi, nalaze u Donbasu od 2014. godine.

Zelenski je istakao da da su ukrajinske granice zaštićene i da međunarodni partneri podržavaju Kijev.
 
(Tanjug)