Jovanović: Očekujem kompromisno rješenje o nacrtu rezolucije o OHR-u :: Semberija INFO ::

 

Jovanović: Očekujem kompromisno rješenje o nacrtu rezolucije o OHR-u


BANjALUKA - Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović izjavio je da očekuje da se na sjednici Savjeta bezbjednosti UN nađe kompromisno rješenje o nacrtu rezolucije o OHR-u, gdje bi rok za zatvaranje OHR bio produžen na dvije godine.

Jovanović je povodom zahtjeva Rusije da se glasa o nacrtu rezolucije o ukidanju OHR-a do 31. jula naredne godine, rekao da bi se to moglo dogoditi s obzirom da zapadne velike sile ne žele konfrontaciju sa Rusijom i Kinom oko tako "minornog pitanja" u odnosu na složenost i protivrječnost pri rješavanju krupnih svjetskih pitanja.


"Zbog toga je moguće da oni, ipak, dođu do zaključka da bi dalje insistiranje na tom žguvernatoruž nad BiH bilo i za njih kontraproduktivno, jer bi zaoštravalo odnose i unutar BiH bez neke prijeke potrebe, a zatezalo bi odnose i sa drugim dvjema silama sa kojima Zapad želi da nađe neku formu koegzistencije", rekao je za Radio Republike Srpske Jovanović, koji je i bivši ambasador SRJ u UN.

Rusija je od Savjeta bezbjednosti UN zatražila da se u četvrtak, 22. jula, održi glasanje o nacrtu rezolucije u kojem se traži ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH do 31. jula naredne godine, izjavile su danas diplomate.

Rusija i Kina podijelile su članicama Savjeta bezbjednosti UN prošle sedmice nacrt rezolucije kojom bi odmah bila ukinuta ovlašćenja međunarodnog visokog predstavnika u BiH.

U nacrtu rezolucije navedeno je da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.

U nacrtu je podržano imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.


Srna / Glas Srpske