Dodjela Nobelove nagrade za mir na virtuelnoj ceremoniji :: Semberija INFO ::

 

Dodjela Nobelove nagrade za mir na virtuelnoj ceremoniji


Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2020. godinu, Svjetski program za hranu (WFP), i norveški Nobelov komitet, saopštili su u srijedu, 18. novembra, da su se zajedno dogovorili da će odgoditi ceremoniju dodjele nagrade u Oslu sljedećeg mjeseca zbog pandemije korona virusa.

"Uz trenutna ograničenja u Oslu, ne bi bilo moguće obaviti ceremoniju ili druge dijelove tradicionalnog programa za laureata na dobar i dostojan način", saopšteno je iz Nobelovog komiteta.

Očekivalo se da lider WFP-a Dejvid Bizli otputuje u norvešku prestonicu "kako bi primio Nobelovu nagradu za mir u ime organizacije" koja je dobila prestižnu nagradu zbog svojih napora u borbi protiv gladi.

On će, međutim, primiti nagradu na virtuelnoj ceremoniji 10. decembra.

Ceremonija dodjele Nobelove nagrade za mir obično se održava u gradskoj vijećnici u Oslu.

Organizatori su, ipak, saopštili da će ceremonija biti manjeg obima u Gradskom univerzitetu zbog pandemije korona virusa.

Norveški Nobelov komitet sada planira "digitalnu ceremoniju tokom koje će Svjetskom programu za hranu biti uručena medalja i diploma".

Takođe se očekuje da generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš prisustvuje virtuelnom forumu.

Komitet sa sjedištem u Oslu navodi u saopštenju da će, u zavisnosti od toga kako se pandemija bude razvijala, Bizli održati predavanje u Gradskoj vijećnici u Oslu naredne godine.

Tada bi, takođe, trebalo biti moguće da se održi Nobelov banket u čast Svjetskog programa za hranu.
Kako je ranije objavljeno, ovogodišnji banket je otkazan.

Semberija info