Veliki Petropavlov sabor kod Trebinja: Snažna sloga crkve i naroda :: Semberija INFO ::

 

Veliki Petropavlov sabor kod Trebinja: Snažna sloga crkve i naroda


Foto: Nezavisne
Na veliki narodni sabor koji se odvajkada odvija u manastiru i porti Svetih apostola Petra i Pavla, nadomak Trebinja, svetu arhijerejsku liturgiju je služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje brojnog sveštenstva eparhije, čestitajući slavu sestrinstvu manastira i svom vjernom narodu.

"Veliki broj vjernika i veliki broj sveštenstva godinama se okuplja ovdje u zajedničkoj molitvi, a daće Bog pa će tako ostati i još mnogo narednih godina, da se u blagoslovu okupljamo ovdje oko ove svetinje, kao i u vijekovima iza nas", istakao je u molitvi vladika Dimitrije.

Po njegovom je blagoslovu o Svetim apostolima Petru i Pavlu besjedio otac Borislav Petić, sveštenik iz Beograda, podsjetivši da je ljubav najveća snaga koju možemo imati, kojom se i on sam nadahnuo prolazeći kroz ove krajeve, gdje je, kako kaže, sve upućivalo na ljubav i pažnju, kako bi govorio vladika Atanasije.

"Sveti apostoli nisu postali sveti zato što su bili savršeni kao naš Isus Hristos, već zato što su se ugledali na njega, tako da i mi treba da idemo uz Hrista i da budemo ispunjeni ljubavlju, da težimo tome da budemo kao naš Gospod", kazao je on, podsjetivši da je  vladika Nikolaj u besjedi u Ohridskom prologu opisao Petra i Pavla kao jake ljude, koji su u sebi imali samo strah Božji.

Pozivajući i vjernike na život i rad po Božjoj promisli, otac Borislav je podsjetio na riječi velikog apostola Petra o nebesnom nadahnuću i sopstvenom iskustvu, po kojim je prosti ribar Petar postao učitelj naroda, stub vjere, silan čudotvorac, a da je po  sopstvenom iskustvu spoznao da njegova sila dolazi od Boga, te da u sebi svi treba da imamo strah Božji.

"Lud se straši samo onda kada munja sevne i grom pukne, a mudar se straši od Boga svaki dan i svaki čas. Tvorac munje i groma strašniji je od obojega, a on se ne pojavljuje pred tobom s vremena na vreme, kao munja i grom, nego neprestano je pred tobom, i ne odmiče se od tebe. Zato nije dovoljno samo s vremena na vreme imati strah Božji, nego strahom Božjim treba disati, strah Božji je ozon u zagušljivoj atmosferi duše naše koji donosi čistotu, i lakoću, i blagouhani miris, zdravlje", navodi otac Borislav.

Liturgiji je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je novinarima kazao da se u Petropavlovom manastiru, kao malo gdje drugdje, tako snažno osjeti duh vjere i  sloga crkve i naroda, što nam je u ovim teškim vremenima i te kako potrebno.

Na praznik Svetih apostola Petra i Pavla se i ove godine u Petropavlovom manastiru obreo veliki broj vjernika, ne samo iz Trebinja i okoline, nego i veliki broj turista iz Srbije i Crne Gore.

(Nezavisne)