Obilježene 32 godine od strašnog zločina u Zalazju: Nema pravde za ubijene Srbe :: Semberija INFO ::

 

Obilježene 32 godine od strašnog zločina u Zalazju: Nema pravde za ubijene Srbe


Žalosno je ovo šta se radi srpskom narodu za koji ne postoji pravda jer niko ne odgovara za ubistva Srba, poručila je danas Dragica Lazarević, koja je prije 32 godine, na Petrovdan, ostala bez muža i dva brata, a koji su prethodno zarobljeni na Zalazju.

"Jedan brat je nađen bez glave na smetljištu", rekla je Lazarevićeva.

Na Zalazju kod Srebrenice, gdje su u petak obilježene 32 godine od velikog stradanja Srba na Petrovdan, kada je ubijeno 69 ljudi, uglavnom civila, a 22 zarobljeno pa ubijeno, poručeno je da nema velikog pravoslavnog praznika a da nad srpskim narodom u Podrinju u ratovima u 20. vijeku nisu počinjeni pokolji.

Članovi porodica poginulih i nestalih, ogorčeni na pravosuđe, kažu da su prošla "već 32 Petrovdana, a pravde za ubijene Srbe nema" i samo vjeruju da zločince neće zaobići Božja pravda.

Ubijenima i poginulima u posljednja dva rata služen je parastos i prislužene su svijeće za pokoj duša i položeno cvijeće na spomen-obilježje.

Cvijeće su položili predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac, te predstavnici opštinskih organizacija porodica zarobljenih i nestalih Srebrenice i Bratunca, kao i načelnici opština Srebrenica Mladen Grujičić i Bratunca Lazar Prodanović te mnogi drugi.

Grujičić je rekao da srpske porodice i dalje ukazuju na nepravdu i zločine počinjene nad srpskim narodom, da su zločini počinjeni na svim zaraćenim stranama u BiH, ali da pravosuđe i zapadni političari to ignorišu i prave se da ne znaju i ne čuju.

Grujičić smatra da Srbi neće dočekati pravdu, ne zbog starosti i umiranja, nego zato što pravdu dijele oni koji su pomagali i podržavali izvršioce kontinuiranih zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

"Srebrenica je napuštena kada je riječ o srpskim žrtvama. Niko nije osuđen za zločine nad srebreničkim Srbima u Haškom tribunalu, i to je razlog zašto ne vjerujemo u rad međunarodnog, ali i Suda BiH koji pravdu dijele selektivno", rekao je Grujičić.

Prema njegovim riječima, nedavnim donošenjem Rezolucije o Srebrenici žele da Srbe ućute i prijete odgovornošću za iznošenje istine o srpskom stradanju.

"Ono se ne smije pominjati da bi u svijetu ostala nametnuta laž da su ovdje samo stradali Bošnjaci, i to za sedam dana jula 1995. godine. To nije istina i treba da prenosimo na mlađe da su ovdje Srbi ginuli u tri rata od istih neprijatelja, komšija muslimana", naglasio je Grujičić.

Isidora Graorac je rekla da na Zalazju odaju počast stradalim mještanima koji su ubijani kod svojih kuća dok su branili svoje porodice i imovinu, te da nisu nikoga napadali.

"Oni nikoga nisu napadali, srpska strana u BiH je i 1992. godine i sada za mir, ali to nije htjela druga strana koja i sada poziva na osvetu i na rat, ali, nažalost, međunarodna zajednica na to ne reaguje", rekla je Graorčeva.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kojić kaže da pravde za Srbe nema, a da iz Sarajeva i međunarodne zajednice pojačavaju pritiske i optužbe na srpski narod.

"Ne vjerujemo u pravosuđe BiH jer za 32 godine niko nije osuđen za masovni zločin na Petrovdan, ali ni za druge zločine počinjene nad Srbima, niti za uništavanje svih srpskih sela u ovoj opštini izuzev Liješća i Crvice na obali Drine, do kojih, srećom, nisu dospjeli", pojasnio je Kojić.

Prije parastosa članovi porodica poginulih, saborci, boračke i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položili su cvijeće na groblju u Bratuncu, gdje je sahranjen najveći broj ubijenih, kao i na srpskim stratištima u Biljači i Sasama.

(Nezavisne)