Crne brojke: U udesima stradale 42 osobe u Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Crne brojke: U udesima stradale 42 osobe u Srpskoj


U Republici Srpskoj su od početka godine do sada u saobraćajnim nesrećama poginule 42 osobe.

Kazao je ovo Darko Tunić, glavni inspektor u Jedinici policije za bezbjednost saobraćaja, koji je danas ozvaničio početak preventivne kampanje "Lako je brzinu smanjiti", čiji je cilj povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj smanjenjem broja vozača koji voze nepropisnom brzinom.

On je istakao da se najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava u ljetnom periodu.

Dragan Stanimirović, pomoćnik ministra za drumski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske, ukazao je na to da je brzina jedan od osnovnih faktora rizika u saobraćaju.

"Preventivnom kampanjom želi se uticati na promjenu svijesti i stavova vozača o tome koliko je potrebno poštovati ograničenje brzine kako ne bi ugrozili svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju", rekao je Stanimirović.

Prema riječima Jelice Lubura, predstavnice Auto-moto saveza Srpske, vozači koji ne poštuju propisano ograničenje brzine, ne poštuju ni druge saobraćajne propise.

"Auto-moto savez sa auto-moto društvima širom Srpske organizovaće različite aktivnosti do 31. avgusta kako bi se uticalo na ciljnu grupu vozača koji ne poštuju saobraćajne propise", pojasnila je Lubura.

Ona je rekla da se najteže saobraćajne nesreće sa poginulim događaju kada se vozi neprilagođenom brzinom.

Preventivnu kampanju "Lako je brzinu smanjiti" sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za saobraćaj, Auto-moto savez, kao i jedinice lokalne samouprave i društveno odgovorne kompanije.

(Nezavisne)