Strijelci u Srpskoj ispalili 577 protivgradnih raketa :: Semberija INFO ::

 

Strijelci u Srpskoj ispalili 577 protivgradnih raketa


Foto: Nezavisne
Iako je od početka ovogodišnje protivgradne sezone ispaljeno manje protivgradnih raketa nego u istom periodu lani, zbog nestabilnog vremena u proteklom periodu strijelci u Srpskoj su ipak imali pune ruke posla.

Prema podacima Protivgradne preventive Republike Srpske, od 15. aprila, kada je započela protivgradna sezona, utrošeno je 577 raketa, dok su prošle godine do juna utrošene 694 rakete.

Protivgradna sezona je i ove godine započela na vrijeme, odnosno 15. aprila, kako zakon i nalaže, a Tihomir Dejanović, direktor "Protivgradne preventive RS", za "Nezavisne novine" ističe da zaštita djeluje na području 34 lokalne zajednice koje su ispunile zakonsku obavezu i potpisale ugovor.

"U maju se u sistem uključila i opština Kozarska Dubica, te Brčko distrikt. Iz Federacije BiH u sistemu su četiri lokalne uprave: Gračanica, Gradačac, Srebrenik i Čelić, a očekujemo i uključenje Lukavca, koji još nije završio postupak javnih nabavki za poslove protivgradne zaštite. Dakle, danas funkcionišemo na području 40 lokalnih uprava", kaže on za "Nezavisne novine".

Kako navodi, "Protivgradna preventiva Srpske" brani područje od oko 1,5 miliona hektara, a postoje i lokalne zajednice koje imaju sistem za odbranu, ali nisu potpisale ugovor za rad u ovoj godini.

"Opštine iz Republike Srpske na kojima je sistem izgrađen, a koje nisu potpisale ugovor za rad u sezoni 2024. godine su Bileća, Ljubinje i Kneževo, a što nas sprečava da, zbog zakona o prevozu eksplozivnih materija, naoružamo protivgradne stanice protivgradnim raketama u tim lokalnim upravama", kaže Dejanović.

U upotrebu tokom ove sezone stavljene su i rakete koje su ostale neiskorištene lani.

Dejanović dodaje da je u martu pregledano 1.957 protivgradnih raketa koje su ostale iz prošle sezone, dok im je sredinom maja isporučeno još 1.300 protivgradnih raketa.

"Predstojećom isporukom od 400 raketa u sezoni biće obezbijeđeno 3.657 raketa. Moram istaći zahvalnost Vladi Republike Srpske, odnosno resornom Ministarstvu šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede Republike Srpske što su nam, kao i prethodnih godina, obezbijedili sredstva za nabavku protivgradnih raketa, kao i finansiranje nabavke 80 prizemnih generatora srebro-jodida, koje smo prije sezone postavili na lokalnim upravama sjeverozapadnog dijela Srpske", ističe Dejanović.

Da su vremenske prilike u Srpskoj bile nestabilne u proteklom periodu, potvrđuju i iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, gdje ističu da je kiša u maju padala skoro svakog dana, odnosno da samo tokom dva dana maja nije bilo padavina na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

"Tokom većeg dijela mjeseca održavao se uticaj ciklona sa sjeverozapada Evrope, koji je donio  nestabilno vrijeme, uz transport toplog, vlažnog i nestabilnog vazduha do našeg regiona. Zbog jake nestabilnosti česte su bile i pojave lokalnih nepogoda, uz jače pljuskove sa grmljavinom, obilnije padavine u kratkom periodu, kao i pojavu grada", naveli su iz ovog zavoda.

Kako su dodali, količina padavina je bila neujednačena, a najviše kiše je palo na sjeverozapadu Srpske.

(Nezavisne)