Šta se može desiti ako sipate pogrešno gorivo u automobil? :: Semberija INFO ::

 

Šta se može desiti ako sipate pogrešno gorivo u automobil?


Foto: Ilustracija
Iako se ne događa tako teško, u slučaju nepažnje može vam se desiti da natočite pogrešno gorivo u vozilo, ali da li znate šta trebate preduzeti ukoliko dođete u takvu situaciju?

Razlika između benzina i dizela

Kako biste shvatili zašto nije svejedno koje gorivo ćete sipati u automobil, neophodno je da uvidite razlike između goriva za benzince i goriva za dizelaše.

Iako tehnološki gledano, oba goriva imaju identičan cilj, oni zahtijevaju različite procese za njegovo postizanje.

Tako je benzinu potrebna fino raspršena smješa, kao i varnica kojom započinje proces sagorijevanja,  s tim da on ne podnosi prevelike pritiske.

Za razliku od njega, dizelu je neophodan viši nivo kompresije, a kako bi se samozapalio bez varnice.

Bitno je znati da benzin može nanijeti ozbiljniju štetu dizelašu, nego dizel benzincu, a čak i male količine benzina mogu da speru tanki film koji podmazuje pumpu za ubrizgavaje goriva u dizel motore. Naime, ovaj problem nastaje jer mazivna svojstva benzina nisu jednaka mazivnim svojstvima dizela.

Naime, benzin je zapaljiviji od dizela, što znači da će se, u slučaju da dospije u rezervoar dizelaša, detonirati brže, prouzrokujući neravnomijeran rad, trokiranje, smanjenu snagu i lupanje motora, a možda i njegovo permanentno oštećenje.

Ono što je zanimljivo, kako navode stručnjaci, teže je sipati dizel u benzinca, nego benzin u dizelaša i to jer pištolj za dizel ne odgovara otvoru rezervoara kod benzinaca (ali samo kod novijih modela), a to je u neku ruku i određeni vid zaštite, ali, nažalost, ne i nezaobilaznu prepreku. Inače, čak i smjesa od samo pet odsto dizela može da nanese skupu štetu benzinskom motoru i katalizatoru, pod uslovom da se automobil duže vozi.

Šta možete uraditi?

Za početak, najvažnije je da ne paničite. Ukoliko ste ovaj problem uočili na pumpi i niste u međuvremenu pokrenuli automobilu, tada je dovoljno samo da ispumpate postojeće gorivo te operete rezervoar, a nakon toga, vozilo možete normalno koristiti. Međutim, ako ste ipak upalili motor ili čak prešli određenu kilometražu, tada možete imati ozbiljan problem.

Ako ne primijetite na vrijeme ovu pogrešku, te ukoliko se nakon duge vožnje ugasio motor, to vas može skupo koštati. U tom slučaju, a pogotovo kod novijih automobila,  možete računati na troškove servisa od hiljadu KM, pa i više.

U najgorem slučaju, može doći do oštećenja sistema za dovod goriva, filtera i pumpe goriva, kao i brizgaljki. Inače, najskuplji, ali i najrjeđi kvar su brizgaljke dok se, s druge strane, filter goriva skoro uvijek trebate zamijeniti ukoliko ste automobil vozili sa pogrešnim gorivom.

Evo još nekoliko savjeta:

- Ukoliko ste to shvatili kad ste počeli da sipate gorivo, ne paničite, jer ako je rezervoar automobila napunjen dizelom sa manje od pet odsto njegovog ukupnog kapaciteta, ostatak možete dopuniti benzinom i normalno voziti. Dizel se lako miješa sa benzinom, pa u ovom slučaju ne bi trebalo da bude problema. No, ipak se preporučuje da se dizel potpuno istoči iz rezervoara, da bi se izbjegla bilo kakva kontaminacija.

- Ako ste shvatili tek kad ste ga napunili, situacija je i dalje pod kontrolom, a u slučaju kada je više od pet odsto kapaciteta rezervoara napunjeno dizelom, veoma je važno da motor ne pokušavate pokrenuti. Umjesto toga, mnogo je bolje da pozovete šlep službu koja će ga odvesti do najbližeg servisa, jer će mu tamo u potpunosti istočiti dizel i isprati rezervoar za gorivo, a onda ga možete ponovo napuniti benzinom, a automobil će biti spreman za polazak, bez ikakvih posljedica.

- Ukoliko ste pokrenuli motor, isključite ga čim shvatite, jer ga tada treba odvesti u servis, isprazniti rezervoar i temeljno isprati i njega i cijev za dovod goriva čistim benzinom.

- Ako ste ipak neko vrijeme vozili automobil prije nego što ste shvatili, na scenu stupa najgori scenario. Što prije zaustavite automobil i ugasite motor te pozovite pomoć na putu ili šlep službu, da bi ga odvezlii do najbližeg servisa. Tamo će mu uraditi isto, isprati rezervoar i cijev za dovod goriva, kao i promijeniti filter goriva.

(Nezavisne)