ZAKLjUČCI I PREPORUKE SA TREĆEG KONGRESA HISPA :: Semberija INFO ::

 

ZAKLjUČCI I PREPORUKE SA TREĆEG KONGRESA HISPA



U organizaciji  Udruženja HISPA (Udruženje Centara za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga) i JZU Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina, proteklog vikenda u Bijeljini održan je Treći međunarodni kongres HISPA „Zaštita srca i krvnih sudova - svjetski rezultati u regionalnom okruženju - uspjeh HISPA programa“ na kojem su doneseni zaključci i preporuke za unapređenje medicinske prakse.  

Oko 1000 medicinskih radnika iz 15 zemalja svijeta  dali su svoj doprinos za uspjeh ovogodišnjeg kongresa koji je imao multidisciplinarni pristup prevenciji, dijagnostici i liječenju kardiovaskularnih bolesti. 
Prema ocjeni učesnika, naučni skup u Bijeljini je  bio odlična  platforma za predstavljanje najnovijih istraživanja, tehnoloških inovacija i terapijskih pristupa u ovoj oblasti, što će omogućiti stručnjacima da ostanu informisani o najaktuelnijim metodama prevencije i liječenja kardiovaskularnih oboljenja.



Zaključci i preporuke  Trećeg kongresa HISPA su:

1. Radi procjene kardiovaskularnog rizika kod osoba oba pola starijih od 30 godina i pripreme personalizovanog programa prevencije, neophodno je sprovesti aktivan kontinuiran skrining za kardiovakularne faktore rizika 
2. Naučna i stručna javnost posebno ističu značaj pravovremene i stalne primjene nefarmakološke terapije – ishrane, fizičke aktivnosti, kontrole stresa, primjene koncepta smanjenja štetnosti u prevenciji i očuvanju zdravlja.
3. Personalizovanim pristupom pacijentu kroz koncept ličnog programa prevencije i liječenja kardiovaskularnog rizika se može postići značajna redukcija incidence infarkta i šloga.
4. Ljekari i medicinski tehničari HISPA-e ističu važnost odgovorne i dobro regulisane primjene vještačke inteligencije u prevenciji, dijagnostici i liječenju kardiovaskularnih oboljenja.
5. Treba razvijati mrežu HISPA centara u Republici Srpskoj, BiH i na teritoriji Balkana i Evrope radi široke primjene HISPA programa na svim nivoima zdravstvene zaštite.
6. U slučajevima kada prevencija nije dovoljna, i kada ipak dođe do razvoja moždanog udara, brza reakcija, dijagnostika i terapijska intervencija, prije svega minimalno invazivne interventne radiološke procedure, ključni su faktor za smanjenje stope invaliditeta i mortaliteta.

Zahvaljujemo svim učesnicima, sponzorima, posjetiocima, javnim institucijama, medijima i svim ljudima dobre volje koji su podržali naš trud da u Bijeljinu dovedemo svjetske stručnjake. 

Kongres je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Pokrovitelji su bili ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, na učešću i pokroviteljstvu kongresa, zajedno sa  Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske, a podršku i blagoslov za održavanje kongresa dali su  Njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije i Njegovo preosveštenstvo episkop Fotije. 

Predsjednik Organizacionog odbora kongresa je bio prof. dr Zlatko Maksimović, direktor JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina, a predsjednik Naučnog odbora prof. dr Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” Beograd i predsjednik Udruženja centara za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga (HISPA) i Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje (ISVH).

U organizaciji kongresa ove godine pridružili su se Medicinski fakultet iz Banjaluke Univerziteta Banjaluka i Medicinski fakultet Foča Univerziteta Istočno Sarajevo, te partnerske organizacije iz Republike Srpske: Društvo doktora medicine, Udruženje kardiologa, Udruženje za aterosklerozu i kardiovaskularna istraživanja, Udruženje endokrinologa i dijabetologa, Udruženje neurologa, Udruženje doktora porodične medicine i Udruženje pulmologa.

Tehnički organizator bila je Turistička agencija Happy Travel Bijeljina. 

MC studio iz Bijeljine bio je zadužen za prenos kongresa uživo putem youtube kanala bijeljinske bolnice, na kojem možete pogledati sva kongresna dešavanja: https://www.youtube.com/@jzusvetivracevibijeljina1007 (opcija live)