Ljekari iz Srpske pišu terapiju generalu :: Semberija INFO ::

 

Ljekari iz Srpske pišu terapiju generalu


 - Od tima doktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS očekujem da izvrši detaljnu medicinsku analizu zdravstvenog stanja generala Ratka Mladića te da nakon toga propiše terapiju da bi njegovo stanje bilo poboljšano.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" Darko Mladić, sin generala i to nakon što je potvrđeno da tim ljekara sa UKC-a putuje u pritvorsku jedinicu u Hag 21. februara.

- Tim stručnjaka iz Republike Srpske detaljno će pregledati generala da bi imali tačan uvid u to kakvo je njegovo zdravstveno stanje. Očekujemo da nakon toga propišu određenu terapiju da bi se on osećao i bio znatno bolje - rekao je Mladić.

Naglasio je da je prema informacijama sa kojima raspolažu zdravstveno stanje generala veoma loše.
- Već duže vreme ima određene zdravstvene tegobe. Nadamo se da će nakon ove posete biti puno bolje - poručio je Mladić.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić je rekao da će kao neurolog predvoditi tim ljekara koji će pregledati generala Mladića u pritvorskoj jedinici u Hagu.

- Vodim stručan tim doktora, profesora, forenzičara, kardiologa i načelnika neurologije da utvrdimo da li su urađeni svi nalazi koji su bili potrebni i da li general prima adekvatnu terapiju - rekao je Đajić i dodao da je ovaj tim završio razne edukacije u Evropi i svijetu i da dobro poznaje svoju materiju.

Istakao je da je cilj posjete tima ljekara UKC-a da vide da li ima kakvih propusta i da li mogu doprinijeti unapređenju zdravstvenog stanja generala Mladića, kao i da se uvjere u njegovo stanje i vide da li eventualno postoje pretpostavke da se liječi na nekom drugom mjestu.

- Naša želja je da utvrdimo tačno stanje u kojem se nalazi general Mladić i da predložimo terapiju - rekao je Đajić i dodao da nemaju informacija o propustima, ali da imaju neke nalaze, o kojima sada ne želi da komentariše.
Prema njegovim riječima, troškove smještaja i prevoza će sami platiti.

- General to zaslužuje. Zaslužuje podršku i poštovanje čitavog naroda Republike Srpske, a i našeg zdravstvenog sistema - istakao je Đajić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić rekao je da s obzirom na veliku sumnje u poštene i časne namjere ljekara u Haškom tribunalu, posjetom ljekara sa UKC-a saznaćemo pravo zdravstveno stanje generala Mladića.

- Bićemo sigurni u način liječenja koji oni odrede generalu - rekao je Egić.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić operisan je 8. januara u holandskoj bolnici, kada mu je ugrađen pejsmejker. Već sljedećeg dana on je vraćen u pritvorsku sobu u Ševeningenu. U timu ljekara UKC-a koji bi trebalo da posjeti general Mladića su neurolog, kardiolog i pulmolog.

(Glas Srpske)