Raškaj: Najviše posla za građevince i električare; Očekujemo povratak radnika u BiH :: Semberija INFO ::

 

Raškaj: Najviše posla za građevince i električare; Očekujemo povratak radnika u BiH


Izvor: Anadolija / Glas Srpske

SARAJEVO - U BiH su trenutno najtraženija zanimanja u sektoru građevine i uslužnih djelatnosti, kaže marketing i PR menadžer portala Boljiposao.com Dominik Raškaj.

Najveći broj državljana BiH odlazi u Sloveniju, Njemačku i Austriju, ali Raškaj smatra da se ove godine očekuje i povratak jednog dijela radne snage u BiH.

-Možemo primijetiti da se trend od kraja prošle godine o nedostatku i povećanju nedostatka radne snage u BiH, nastavlja. U januaru smo i dalje imali taj rast od nekih pet mjesta, dakle, nedostatka kvalitetne radne snage - rekao je Raškaj.

Prema njegovim riječima, nije se desila stagnacija gradnje stambenih objekata i poslovnih zona BiH.

-Tu vidimo kontinuirani rast. Najzanimljiviji je porast privrednih subjekata u Tuzlanskom kantonu koji dolaze iz zapadnih zemalja i koji svoje poslovanje prebacuju u BiH. Na listi najtraženijih zanimanja su ona iz sektora građevine i to građevinski radnici, zidari, tesari, vodoinstalateri, električari. Na drugom mjestu su uslužne djelatnosti, od trgovine, hotelijerstva, restorana...I tu nedostaje kvalitetne radne snage, prije svega kuhara, konobara - istakao je Raškaj.

Naglasio je da imaju primjetan broj oglasa za vozače autobusa u većim sredinama poput Sarajeva, Tuzle i Mostara.

-Dešava se trend, kojeg imamo i u Hrvatskoj, da u pojedinim autobuskim firmama, koje obavljaju javni prevoz, nedostaje i do 100 radnika što time ugrožava i sistem funkcionisanja javnog saobraćaja. Na četvrtom mjestu se lagano vraća IT industrija, nakon kratke pauze koju smo imali sa otpuštanjem radne snage. Imali smo smanjen broj potražnje radnika u IT sektoru, ali sada se taj trend IT industrije, barem u BiH, ponovo vraća – istakao je Raškaj.

Smatra da zabrinjava trend iz Njemačke, Italije i Francuske gdje je prošle godine ugašeno oko 11.000 građevinskih firmi.

-Stale su sa gradnjom brojne poslovne zone i stambeni objekti, što je bilo neočekivano za jednu Njemačku. Dolazi čak i do otpuštanja građevinskih radnika. Ove godine očekujemo rast do čak 30 odsto povratka radne snage, kada je riječ o građevinskom sektoru. Dakle, naših radnika koji su bili u Njemačkoj - pojasnio je Raškaj.

Mišljenja je da su i građevinske firme u BiH shvatile da radnicima moraju ponuditi bolje uslove rada ukoliko žele da ih zadrže na tim radnim mjestima ili vrate iz nekih drugih evropskih zemalja.

Strani radnici

Dotakao se i stranih radnika u BiH, prvenstveno iz Bangladeša i Nepala. Naveo je da je jedna firma u BiH, koja se bavi prehrambenom industrijom, zaposlila desetine radnika iz Bangladeša.

-Oni u takvoj industriji mogu raditi, ali te osobe trenutno ne mogu raditi u javnom prevozu jer nisu prilagođene tržištu rada u Evropi. Međutim, kao pomoćna radna snaga ti ljudi su nam dobrodošli, ali je bitno da ih prilagodimo našem standardu života, kako ne bi bilo problema kao u Njemačkoj gdje građani izražavaju nezadovoljstvo - rekao je Raškaj.