Odabrane kompozicije i izvođači jubilarnog 30. Đurđevdanskog festivala :: Semberija INFO ::

 

Odabrane kompozicije i izvođači jubilarnog 30. Đurđevdanskog festivala


Selekciona komisija Muzičke produkcije i Muzičke redakcije Radio-televizije Republike Srpske odabrala je 20 kompozicija koje će 17. maja 2024. godine biti premijerno izvedene na jubilarnom, 30. Međunarodnom đurđevdanskom festivalu dječje pjesme u Banjoj Luci. Komisija je odabrala i dvadeset tri izvođača iz Kine, Letonije, Rusije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, odnosno iz 16 gradova Evrope i Azije.
 
Osnovni kriterijum pri odabiru kompozicija i izvođača bio je kvalitet i originalnost kompozicije i interpretacije.
 
Pri odabiru kompozicija komisija je vodila računa o usklađenosti aranžmana i teksta sa uzrastom izvođača (osam do dvanaest godina), ali i o glavnoj ciljnoj grupi - djeci  predtinejdžerskog i tinejdžerskog uzrasta.
 
Odabrane kompozicije su moderne dječje pjesme aranžirane u pop, rok, disko i hip-hop muzičkim stilovima, kako bi savremenu dječju pjesmu i kvalitetnu muziku približili i za nju zainteresovali mlade naraštaje i na prelazu u tinejdžersko doba.
 
Veliki broj kvalitenih izvođača i kompozicija, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva, nažalost, nije mogao ući u finalnu selekciju zbog velikog broja prijava i jake konkurcije, kao i zbog ograničenog broja učesnika i trajanja programa.Tim Đurđevdanskog festivala računa na njih u narednim godinama.
 
Trideseto, jubilarno izdanje Festivala biće održano na velikoj, posebno dizajniranoj, sceni u Sportskoj dvorani “Borik” uz prisustvo publike i u prenosu na Radio-televiziji Republike Srpske, 17. maja 2024. godine.
 
Spisak odabranih kompozicija i izvođača za ovogodišnji festival možete pronaći na sajtu Festivala:
https://djeca.rtrs.tv/2024/02/09/kompozicije-izvodjaci-i-autori-djurdjevdanskog-festivala-2024/