ČUBRILOVIĆ: PUNA PODRŠKA OČUVANjU NADLEŽNOSTI SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

ČUBRILOVIĆ: PUNA PODRŠKA OČUVANjU NADLEŽNOSTI SRPSKE


Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da je stav Predsjedništva stranke da se u aktuelnoj fazi političkih dešavanja mora dati puna podrška za očuvanje nadležnosti Republike Srpske.

Čubrilović je, nakon sjednice Predsjedištva stranke u Banjaluci, rekao da se podrška mora dati i kada je riječ o procesu koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH.

“Moram da iznesem i lični utisak oko toga s obzirom da sam bio prisutan na dva pokušaja tih suđenja. Ovo najviše liči na procese iz vremena s početka 20. vijeka i iz djela Petra Kočića kada nelegalan organ donosi zakone, optužuje, sudi”, rekao je Čubrilović novinarima.

On smatra da je neophodan veći stepen jedinstva unutar Republike Srpske.

“Potrebno je da imamo poziciju koja ima širu podršku. Ovo je posljednja brana nadležnosti Republike Srpske pred onima koji žele da obesmisle postojanje Srpske i da njene nadležnosti svedu na neki nivo koji će praktično značiti nepostojanje Republike unutar BiH”, rekao je Čubrilović.

On je naveo da se pokušava nametnuti komprimisan stav da ima prostora za dogovore unutar BiH, ali vlada neprovjerenje među partnerima koji čine vlast na nivou BiH.

“Nepovjerenje proizilazi iz straha koji ima različite izvore. Pojedini učesnici u tim procesima očekuju šta će da kaže ova ili ona ambasada, ovaj ili onaj političar iz neke zemlje, i onda nema snage za zajednički stav za koji i jedni i drugi mogu da tvrde da je sprovodiv”, rekao je Čubrilović nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Govoreći o utiscima sa jučerašnjeg sastanka stranaka koje čine vlast na nivou BiH, Čubrilović je rekao da je dogovoren minimum koji će zadovoljiti uslove EU da BiH dobije datum početka pregovora.

“Mislim da će poslije toga mnoge stvari ići lakše ali neka niko ne misli da će nam i poslije toga biti lako. Slijedi mnogo posla i mnogo odgovornosti”, naveo je Čubrilović.

(Demos.rs)