Prvo hercegovačko sijelo u Bijeljini: Spoj starog i novog zavičaja kroz druženje i pjesmu :: Semberija INFO ::

 

Prvo hercegovačko sijelo u Bijeljini: Spoj starog i novog zavičaja kroz druženje i pjesmu


Izvor: Semberija info / Lj. Ljubojević

U svečanom selu “Monako” u Bijeljini večeras je, u organizaciji Udruženja Hercegovaca “Jovan Dučić”  organizovano Prvo hercegovačko sijelo. 

Pod sloganom “Doživite najbolje iz Hercegovine u srcu Semberije”, na Prvom hercegovačkom sijelu u Bijeljini  izveden je bogat kulturno - umjetnički program u kojem su učestvovali članovi Srpskog kulturno- umjetničkog društva “Sava Vladislavić” iz Gacka,  zdravičari i guslari. Uz tradicionalnu hercegovačku trpezu - mirise i ukuse starog zavičaja, goste je zabavljala Mira Medan s bendom. 



Spasoje Albijanić, predsjednik Udruženja Hercegovaca “Jovan Dučić” u Bijeljini kaže da je ovo prvo hercegovačko druženje i tradicionalno sijelo.
 “Želimo i na ovaj način da spojimo stari i novi zavičaj, Hercegovinu i Semberiju. Želja nam je da prikažemo taj narodni duh Hercegovine ovdje u Semberiji kroz igru, pjesmu i vijekovnu tradiciju našeg kraja”, istakao je Albijanić. 



 Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, citirajući poznatu misao, da ”Hercegovina cijeli svijet naseli, ali se ne raseli”, istakao je da je cilj ovakvih druženja i aktivnosti da se Hercegovci okupljaju i druže, da sačuvaju ono što je prepoznatljivo u njihovom zavičaju. 
“Želja nam je da nas bude više na ovim prostorima, da ovdje radimo i opstanemo. Imamo svoj brend “Hercegovačka kuća”, tako da sve proizvode iz Hercegovine možemo ponuditi Evropi, svijetu i drugim regijama, pa i ovdje u Semberiji. Ne treba nama korona, granice i zatvaranja, već ovakvi susreti i druženja, privredna i poslovna saradnja”, kaže Ćurić. 



Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića istakao je da je Udurženje Hercegovaca “Jovan Dučić” za kratko vrijeme, manje od godinu dana postojanja, ostavilo važan trag u kulturnom I privrednom životu Bijeljine.



“Učestvovali su na brojnim manifestacijama i događajima u Semberiji, što je za svaku pohvalu. Ovo je izuzetno lijepa aktivnost koja povezuje dva zavičaja. Mnogi Semberci vode porijeklo iz Hercegovine i ovo je dobar način njegovanja tradicije i običaja iz rodnog kraja”, istakao je Ostojić, naglasivši da će Gradska uprava podržati aktivnosti ovog udruženja. 

Profesor doktor Dimitrije Ćeranić, potpredsjednik udruženja Hercegovaca “Jovan Dučić” u Bijeljini istakao je da se oko četiri stotine Hercegovaca okupilo na Prvom hercegovačkom sijelu u Bijeljini.



“Ovdje su došli da se podsjete svog starog zavičaja i svog hercegovačkog porijekla. Puna tri vijeka Hercegovci naseljavaju Semberiju. Ovo je prvo Hercegovačko sijelo nakon tri stotine godina, otkako su Hercegovci počeli naseljavati Semberiju. Nadam se da ćemo i u narenih tristo godina svi zajedno, Semberci i Hercegovci, svi ljudi dobre volje, proslavljati, saborovati i pokazati da je srpstvo od juga do sjevera, od istoka do zapada složno i pobožno i Bog će dragi dati da se umnožimo, da ostanemo i da trajemo  kao jedan veliki i lijepi evropski i svjetski narod. Semberija i Hercegovina su dale puno poznatih imena u Evropi i svijetu, pa neka se nastavi na tom tragu, neka se saboruje, neka se slavi i neka ovo bude samo prvo veče druženja, a Bože zdravlja, biće ih još puno i ubuduće.

Radosav Rade Banjanin, porijeklom iz Kalinovika, narodni zdravičar koji sada živi u Banjaluci, član Udruženja Hercegovaca u Banjaluci, kaže da je Hercegovačko sijelo u Bijeljini okupilo na bratskom druženju braću Hercegovce i Semberce.
“Došao sam ovdje da goste pozdravim pravom srpskom zdravicom, kako to i običaji u Hercegovini nalažu. Ovo sijelo bi trebalo da pređe u tradiciju, jer Hercegovina ne može opstati bez svoje tradicije, a ne može ni Semberija”.