SAD uvela sankcije Petru Đokiću :: Semberija INFO ::

 

SAD uvela sankcije Petru Đokiću


Foto: Glas Srpske

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije trojici zvaničnicima Republike Srpske, među kojima je i Petar Đokić, ministar rudarstva i energetike Republike Srpske.

Na listi su našli i Savo Cvijetinović, član Izvršnog odbora SNSD-a te Duško Perović, dugogodišnji šef predstavništva Srpske u Moskvi.

U saopštenju Ministarstva navedena su imena ukupno 10 pojedinaca iz zemalja zapadnog Balkana, a uopšteno je opisano da su uvedene zbog "korupcije i malignog uticaja".

Prema tekstu saopštenja, Đokiću su uvedene sankcije zbog potpisivanja sporazuma sa Hrvatskom u vezi sa izgradnjom cjevovoda od ruske rafinerije u Hrvatskoj do Broda, što SAD smatraju "antidejtonskim ponašanjem".

Cvijetinoviću su uvedene sankcije jer je predstavnik kompanije "BN inženjering", čiji je vlasnik bivši zamjenik šefa vojnog vazdušnog transporta Oružanih snaga Rusije i koja je omogućila slanje helikopterskih motora proizvedenih u Ukrajini u Rusiju.

SAD terete Perovića zbog "lobiranja" za sastanke predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Na spisku se nalazi još nekoliko imena sa prostora Balkana, a među njima su Branislav Mićunović i Miodrag Davidović iz Crne Gore i Miša Vacić i Nenad Popović iz Srbije.

(Glas Srpske)