Međunarodni predstavnici priznali da je Dodik u pravu, kad traži da se poštuje Dejton :: Semberija INFO ::

 

Međunarodni predstavnici priznali da je Dodik u pravu, kad traži da se poštuje Dejton


Politički analitičari ocjenjuju da slivanje različitih namjera i interesa zapadnih sila , uzrok političke konfuzije u BiH. Krajnja namjera je, tvrde, spriječiti dogovor i prosperitet. Potvrda tome je i izjava predsjednika Srbije Aleksandara Vučića, da su mu svojevremeno međunarodni zvaničnici potvrdili da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pravu u vezi sa zahtjevima za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Pribojavaju se navodnog "malignog" ruskog uticaja, a Balkan je još od 90-setih interesno područje zapadnih sila, kažu analitičari. Ocjenjuju da su kreirali Dejtonski sporazum, da bi ga, tumačeći kako im kad zatreba BiH držali na tankom ledu. Prizaju, ali ne javno, da su vlasti Srpske u pravu. Potvrdio je to i predsjednik Srbije.

- Lično sam razgovarao, kada su me molili da razgovaram sa Dodikom oko spuštanja tenzija, ja sam im rekao nije mi to problem, ali vi morate da mi kažete gdje Dodik nije u pravu oko dva zahtjeva koji se tiču poštovanja Dejtonskog sporazuma. I tada su mi međunarodni predstavnici rekli - da, u pravu je, ali mora da prođe vrijeme. Prošlo je više od godinu dana, a oni su nastavi da pritiskaju Republiku Srpsku - poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Arogancija i sila zemalja Kvinte i SAD, ocjenjuje diplomata Zoran Milivojević, napominjući da zapadni faktori svjesno ignorišu i Dejtonski sporazum i međunarodno pravo.

-Oni znaju da se nešto radi protivpravno, na silu a i dalje pokušavaju da to provedu na svaki način. Mislim da se radi i o sujeti nekih država, posebno Njemačke, koja ima specifične interese kada je riječ o BiH. Šmit je njemački političar i nema političke volje i spremnosti da Njemačka prizna da je to imenovanje pokušaj legalizacije mimo svih propisa i međunarodnih i Dejtonskog mirovnog sporazuma - istakao je Zoran Milivojević, penzionisani diplomata.

Na snazi je zakon jačeg, pravda je na čekanju, ocjenjuje i politikolog Filip Matić. Kaže da slovo zakona, domaćih i međunarodnih i pravo jesu uz Republiku Srpsku. Predsjednik Srbije je samo potvrdio licemjeran odnos međunarodne zajednice, kaže Matić.

-Nastoje činiti štetu Srbima i namjerno se postepeno prenose nadležnosti, kako bi se Srbi držali pod budnom kontrolom, ali nikada neće dozvoliti da Bošnjaci budu sami u ovoj državi, jer će dobiti jednu čistu islamsku državu - poručio je Matić.

Stara rimska poslovica: "Zavadi, pa vladaj", ali ne dopire do svijesti sarajevske političke čaršije. Aplaudiraju Šmitovim nametnutim zakonima, uvjereni da su sudskim procesom postavili zamku predsjedniku Republike Srpske. Zaboravljaju, volja srpskog naroda neće upasti u tu zamku!
 
(RTRS)