Neizvjesna godina za hercegovačke vinare :: Semberija INFO ::

 

Neizvjesna godina za hercegovačke vinare


Trebinjski vinogradari dočekali su berbu grožđa. Sezona je bila izuzetno teška pa su, kažu, srećni oni koji mogu da za sebe obezbijede dovoljne količine za preradu.

Razočarani su zbog mnogo manjeg roda od očekivanog, pa će vinarije količine koje nedostaju morati da potraže u vinogradima u regionu. Većina je kupila ili rezervisala grožđe mnogo prije berbe.

Već poslije sedam dana od početka berbe vinskih sorti, vinogradari su sigurni da je rod manji za trećinu od očekivanog. U manjim vinogradima, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, berba tek počinje ili je planirana za narednu sedmicu. U porodici Berak neće imati dovoljno vlastitog grožđa za preradu.

Aleksandar Berak, vinogradar i vinar, rekao je da će morati da otkupe još grožđa od kooperanata. 

- Ulaganja su bila veća za dvadeset odsto i grožđe je skuplje, a prinos manji za 25 do 30 odsto, te će cijena proizvodnje vina ove godine biti kao i prošlogodišnja - rekao je on.

Nedovoljne količine vlastitog grožđa neće imati većina manjih vinarija. Lokalne i vinarije iz okruženja traže kilogram više, pa grožđa za prodaju fizičkim licima nema ni u najvećim vinogradima.

Branko Anđelić, Agrofin d.o.o. Trebinje, rekao je da je rod ove godine podbacio na nekim parcelama, tako da je manje grožđa, a potrebe vlasnika su veće nego ranijih godina.

Stevo Popovac, vinogradar i vinar Pridvorci, kaže da je ovogodišnji rod manji za trideset odsto nego prošle godine, te da grožđa nema na tržištu.

Iako je rod znatno umanjen, vinogradari kažu da kvalitet nije ništa lošiji u odnosu na prethodne sezone. Nerješiv problem, koji će produžiti berbu u velikim vinogradima, je nedostatak radne snage.

Vinari ističu da, iako su omogućeni bolji radni uslovi i povećane dnevnice, nema dovoljno berača. Većinom su zainteresovane starije osobe, a mladih nema.

Cijena grožđa po kilogramu veća je i do četerdeset odsto u odnosu na prošlu godinu. Vinari već najavljuju poskupljenje domaćih vina, u nimalo lakoj trci s uslovima proizvodnje, koji se podudaraju s narodnom izrekom da "vinograd traži slugu, a vino gospodara".


​RTRS