Oboljelima od rijetkih bolesti od danas dostupna hrana za posebne namjene :: Semberija INFO ::

 

Oboljelima od rijetkih bolesti od danas dostupna hrana za posebne namjene


Oboljelima od rijetkih bolesti omogućeno je od danas da na recept dobijaju hranu za posebne medicinske namjene jer je počela sa primjenom izmjenjena lista lijekova koji se izdaju na recept, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Na listu A lijekova koji se izdaju na recept je za oboljele od rijetkih bolesti, čiji je status potvrđen u Centru za rijetke bolesti, uvrštena hrana za posebne medicinske namjene i to fantomalt, MCT ulje, L-carnitin Fresenius, Neocate Junior, Milupa GA 2, Glycosade.

- Na listu su uvrštena i još četiri nova lijeka za oboljele od rijetkih bolesti. Riječ je o lijekovima feneterol, ipratropijum bromid; deflazakort tablete; perampanel tablete i acitretin kapsule. Ovi lijekovi nisu registrovani u BiH te su uvršteni na listu A1 lijekova koji se izdaju na recepta, a kako bi se i dalje omogućila refundacija troškova oboljelima od rijetkih bolesti koji koriste ove lijekove, budući da ih apoteke u BiH uglavnom nemaju. Na listu A1 je, takođe, uvršten i lijek namijenjen pacijentima koji su na hemodijalizi (kalcijev acetat, magnezijev karbonat), kao i lijek baklofen za pacijente oboljele od cerebralne paralize, multiple skleroze i drugih oboljenja nervnog sistema - navodi se u saopštenju. I Fonda navode da su u pitanju neregistrovani lijekovi koje porodice oboljelih nabavljaju uglavnom u inostranstvu i naknadno od Fonda refundiraju troškove za te lijekove.

- Podsjećamo da je i u februaru ove godine uvršteno 12 lijekova na listu A1 lijekova koji se izdaju na recept, takođe, za oboljele od rijetkih bolesti i pojedina druga teška oboljenja. Naime, novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske precizirano je u kojim slučajevima se može odobriti refundacija troškova zdravstvene zaštite i ona nije predviđena za lijekove koji se ne nalaze na listi lijekova koji se izdaju na recept - kažu iz Fonda. Dodaju da su svjesni potrebe, da su za pojedina teška hronična oboljenja, poput za oboljele od rijetkih bolesti, potrebni i pojedini lijekovi koji nisu bili obuhvaćeni listom lijekova koji se izdaju na recept, Fond je uvrstio na listu pomenute lijekove.

(RTRS)