Svi nestali maloljetnici u Srpskoj nađeni živi i zdravi :: Semberija INFO ::

 

Svi nestali maloljetnici u Srpskoj nađeni živi i zdravi


Od ukupnog broja nestalih u 2022. godini prijavljena su 22 slučaja nestanka maloljetnih lica, potvrdili su za "Nezavisne novine" iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece.

"Svi maloljetnici čiji je nestanak prijavljen 2022. godine policiji su nađeni živi i zdravi. Napominjemo da je, od ukupnog broja evidentiranih slučajeva u 2022. godini, nestanak tri osobe koje su štićenici Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja 'Rada Vranješević' evidentiran više puta", kazali su iz MUP-a RS.

Dodaju da u Republici Srpskoj proteklih godina nije bilo evidentiranih slučajeva otmice djeteta.

"Nestala maloljetna lica su u većini slučajeva starosne dobi od 15 do 17 godina. Najčešći razlozi njihovog odlaska od kuće su loše ocjene, sukob sa roditeljima, odlazak iz emotivnih razloga (ljubavne veze), kao i slučajevi prijave nestanka maloljetnog lica kada jedan od rastavljenih roditelja djece predškolskog uzrasta odvede dijete na određenu lokaciju, bez znanja drugog roditelja", objasnili su iz MUP-a i dodali da potraga za njima najčešće ne traje dugo.

Kako su istakli, prilikom zaprimanja prijave o nestalom licu policijski službenici preduzimaju sve zakonske mjere i radnje s ciljem njegovog pronalaska.

"Po samom zaprimanju prijave o nestalom licu, policijski službenici nastoje da od prijavitelja dobiju što više informacija koje se odnose na ličnost, karakteristike, osobine i sklonosti nestalog lica, a koje bi pridonijele što bržem pronalasku. Nakon zaprimanja prijave policijski službenici odmah preduzimaju mjere traganja za nestalim licima, a samim tim vrše i provjeru svih navoda zaprimljenih u prijavi o nestalom licu. Fotografija nestalog lica prosljeđuje se policijskim službenicima sa drugih linija rada, kako bi bili upoznati o nestanku lica. Od veoma važnog značaja je vremenski period koji je protekao od momenta nestanka lica", objašnjavaju iz MUP-a RS.

Poručuju građanima i roditeljima da u slučaju nestanka djece obavezno kontaktiraju najbližu policijsku stanicu ili da pozovu broj telefona 122.

"Potrebno je da se dežurnom policijskom službeniku saopšte sve informacije, nakon čega će nadležni policijski službenik, u skladu sa dobijenom informacijom, preduzimati dalje potrebne mjere i radnje s ciljem pronalaska nestalog lica. Objava o prijavi nestanka, odnosno objava za nestalim licem raspisuje se odmah po zaprimanju prijave, a prioritet su maloljetna i duševno oboljela lica. Od prijave nestanka aktivna potraga prestaje nakon pronalaska nestalog lica, bilo da li je živo pronađeno ili je pronađen leš", saopštili su iz MUP-a RS.

Kako su istakli, u okviru preventivne kampanje, koju je podržala i organizacija "Save the children", policijski službenici drže predavanja u osnovnim školama za učenike drugih razreda osnovnih škola u kojima im objašnjavaju kako da se ponašaju na putu od kuće do škole i da se ne trebaju obraćati nepoznatim osobama.

"U vezi sa uspostavljanjem Amber Alert Sistema putem društvene mreže Facebook, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je 2019. godine ostvarilo kontakt sa ovom kompanijom zbog zainteresovanosti za uspostavljanje sistema na svojoj teritoriji nadležnosti, ali bez obzira na potrebu i značaj, od strane društvene mreže Facebook još uvijek nije pronađen adekvatan model koji bi se uspješno implementirao na našem području", kazali su iz MUP-a RS.

MUP RS kao član međunarodne organizacije "Amber Alert Europe" sprovodi od 15. do 26. maja kampanju "Rastimo sigurno", čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite djece na putu od kuće do škole i nazad.

Međunarodni dan nestale djece obilježava se na današnji dan, 25. maj, od 1979. godine u znak sjećanja na šestogodišnjeg Etana Patza, koji je nestao u Njujorku na putu prema stanici školskog autobusa. Etan nikada nije pronađen, a službeno je proglašen mrtvim 2001. godine.

(Nezavisne)