Ministar Klokić danas u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Ministar Klokić danas u Bijeljini


U prostorijama Saveza opština i gradova Republike Srpske u Bijeljini danas će se javnosti obratiti Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i regionalnu saradnju u Vladi Republike Srpske i Aco Pantić, generalni sekretar Saveza opština i gradova Republike Srpske. 

Tokom boravka u Bijeljini, ministar Klokić će održati sastanak sa predstavnicima Saveza opština i gradova Republike Srpske. Razgovaraće se o saradnji Ministarstva i Saveza na jačanju kapaciteta opština i gradova za učešće u projektima evropskih fondova i prekogranične saradnje, te učešće Saveza u radu radnih tijela za izradu Strategije održivog razvoja Republike Srpske za period od 2024. do 2030. godine.

Jedinice lokalne samuprave veoma su zainteresovane za apliciranje za projekte evropskih fondova i prekogranične saradnje. Međutim, većina opština i gradova još uvijek nema izgrađene interne kapacitete za apsorpiciju sredstava iz EU fondova.

Analiza koju je proveo Savez opština i gradova Republike Srpske pokazala je da je najveći problem u opštinama i gradovima nedostatak sredstava za predfinansiranje EU projekata, jer se većinom očekuje da opštine i gradovi sami finansiraju projektne aktivnosti nakon čega im se sredstva refundiraju.

S tim u vezi, Savez je pokrenuo aktivnosti na formiranju „Revolving fonda“ iz kojeg bi opštine i gradovi mogli da uzmu „pozajmice“ za predfinansiranje EU projekata.

Takođe, Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju je usmjereno i na aktivnosti u vezi unapređenja saradnje sa dijasporom. Republika Srpska je prepoznala veliki potencijal i značaj dijaspore, te zato nastoji da sistematski uredi odnos, te unaprijedi i ojača saradnju i povezanost sa građanima iz Republike Srpske u rasijanju''', navode iz Saveza opština i gradova Republike Srpske.


Savez opština i gradova Republike Srpske