Trebinje magnet za goste, 2022. rekordna turistička godina :: Semberija INFO ::

 

Trebinje magnet za goste, 2022. rekordna turistička godina


TREBINjE - Prethodna 2022. godina do sada je najbolja i najuspješnija od kada se mjeri turistički promet u ovome gradu, saopšteno je iz Turističke organizacije Trebinje.

Kažu da će ovaj period ostati zlatnim slovima upisan u istoriju turizma Trebinja, prema svim parametrima.

Oni kažu da raspolažu podacima da je tokom pomenutog perioda u Trebinju  evidentirano 180.418 registrovanih noćenja, što predstavlja uvećanje od skoro 80% u odnosu na do sada rekordnu 2019. godinu, čime je Trebinje zauzelo lidersku poziciju u regionu kad je u pitanju procentualno uvećanje obima turističkog prometa.

"Ovaj rezultat dodatno dobija na značaju uzme li se u obzir činjenica da su stručnjaci angažovani od strane Svjetske turističke organizacije (WTO) procijenili da će tek 2023. biti godina kada bi globalni turistički promet trebalo da dostigne onaj iz perioda prije izbijanja kovid krize", navode u Turističkoj organizaciji Trebinje.

Statistički podaci kojima raspolažu govore i o tome da broj evidentiranih noćenja domaćih turista za 2022. godinu iznosi 81.711 ili oko 45 odsto ukupno zabilježenih noćenja, dok broj registrovanih noćenja inostranih turista za 2022. godinu iznosi 98.718 ili oko 55 odsto ukupno zabilježenih noćenja za 2022. godinu.

Najveći broj inostranih noćenja zabilježili su turisti iz Srbije sa oko 55 odsto, Turske sa oko 10 odsto, Crne Gore sa oko devet odsto, Grčke sa oko pet odsto, Hrvatske sa oko tri odsto i Malezije sa oko dva odsto ukupno zabilježenih registrovanih inostranih noćenja.

Ukupna iskorištenost smještajnih kapaciteta u 2022. godini je, prema prikupljenim podacima, tek oko 18 odsto, a trend uvećanja broja registrovanih ležajeva nastavljen je i tokom 2022. godine, tako da je Trebinje u 2023. godinu ušlo sa preko 3.100 registrovanih smještajnih jedinica u 16 hotela, dva motela, dva hostela, četiri vile, tri prenoćišta, jednom kampu, Đačkom domu i preko 140 registrovanih smještajnih objekata u privatnom vlasništvu (apartmani, kuće za odmor i sobe za iznajmljivanje).

Trebinjski turistički radnici tvrde da je tokom 2022. godine došlo i do uvećanja iznosa prikupljene boravišne takse, iako ne u potpunosti proporcionalno uvećanju broja noćenja, te je na konto toga JU Turistička organizacija grada Trebinja za 2022. godinu inkasirala ukupno 318.500 KM, što je za oko 30 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Kao i prethodnih godina, Trebinje su grupno i individualno posjećivali turisti iz svih dijelova svijeta, a tokom 2022. godine prostorije Turističkog informativnog centra posjetilo je 26.258 turista iz 71 zemlje svijeta, najviše iz Srbije i Crne Gore, ali i  Francuske, Njemačke, Švedske.

Turisti su najčešće posjećivali i obilazili bogato kulturno-istorijsko nasljeđe iz različitih istorijskih perioda: manastire, crkve, spomenike, Stari grad - Kastel, Muzej Hercegovine, Perovića (Arslanagića) most, kao i vinske podrume, te restorane i konobe sa nacionalnom kuhinjom.

Rekordan broj posjeta zabilježen je u sportsko-turističkom kompleksu "Grad sunca", koji je i ove godine, otvaranjem novih sadržaja različitih namjena, te organizacijom niza atraktivnih i veoma posjećenih manifestacija i dešavanja, značajno doprinio obogaćivanju i proširenju turističke ponude, te ukupnom uvećanju broja posjeta i noćenja koji je zabilježen u Trebinju.


Nezavisne novine