Zabrinjava broj mladih pogođenih moždanim udarom :: Semberija INFO ::

 

Zabrinjava broj mladih pogođenih moždanim udarom


U Republici Srpskoj moždani udar godišnje pogodi oko 5.000 ljudi. Ljekari ukazuju da je od suštinske važnosti rano prepoznavanje znakova moždanog udara i hitno liječenje.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara na Trgu Krajine u Banjaluci organizovano je besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi.

Pušenje, hipertenzija, povišena masnoća u krvi - samo su neki od faktora rizika nastanka moždanog udara.
Neurolog na UKC-u Zoran Vujković rekao je da moždani udar ostavlja invaliditet kod trećine pogođenih, kod trećine dovodi do smrtnosti i trećina je pacijenata koji se vrate svakodnevnim obavezama, ali sa određenim simptomima.

- Zabrinjava broj mladih koji su imali moždani udar. Nedavno je pacijent 1985. godište imao težak moždani udar - rekao je Vujković.

Akcija besplatnog mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi organizuje se svake godine. Ljekari kažu - sve se može liječiti, ali je još važnije svaki problem spriječiti.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da se dobrom prevencijom može spriječiti 50 odsto nastanka ove bolesti.

- A to je ultrazvučno ispitivanje krvnih sudova vrata i glave i izbjegavanje dobro poznatih faktora rizika za nastanak moždanog udara - rekao je Đajić.

Prema istraživanjima, svake druge sekunde moždani udar pogodi jednu osobu, a svake šeste sekunde jednu usmrti.
Prema podacima UKC-a, u Republici Srpskoj primijećen je trend povećane učestalosti moždanog udara kod osoba srednje životne dobi, od 40 do 60 godina, što se pripisuje povećanom stresu, koji je jedan od faktora rizika.

Rano prepoznavanje znakova moždanog udara, kao što su slabost jedne strane tijela, smetnje sa govorom, "iskrivljena usta", nerijetko pomućeno stanje svijesti, ponekad glavobolja, dezorijentisanost, kao i hitno liječenje u specijalizovanoj jedinici za moždani udar su od

(RTRS)