Bencun: Do Nove godine imaćemo formiranu vlast u Republici Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Bencun: Do Nove godine imaćemo formiranu vlast u Republici Srpskoj


Sve Ide uobičajenom dinamikom, do 2. oktobra i zvanični rezultati će biti objavljeni. Do polovine novembra saziv Skupštine, i sigurno da do Nove godine imaćemo formiranu vlast u Republici Srpskoj, rekao je Siniša Bencun, ambasador BiH pri OSCE u Beču i stručnjak za izbore, gostujući u našem Jutarnjem programu.

- Aktuelan je žalbeni period, i te žalbe moraju biti potkrepljene dokazima i u kojoj mjeri utiče na rezultat, kao i da postoji zabilješka na određenom biračkom mjestu. Uobičajen proces koji smo viđali i ranije, i ne vidim neke velike mogućnosti da te žalbe mogu dovesti do ponavljanja izbora, pogotovo za ključne pozicije - naglasio je Bencun. 
On se osvrnuo i na odluke CIK-a, koje su unijele dosta pomutnje među građane.

- Preuranjena je bila odluka CIK-a BiH o ponovom brojanju glasova za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. Možda iz najbolje namjere, ali činjenica da je ona potpirila medijske špekulacije, dovela je do 15-odnevnog sluđivanja birača, ali i cijele javnosti - rekao je Bencun.

Bencun je nalgaiso da riješenja leže u izmjenama izbornog zakona.

- Potrebna je prije svega politička volja, da bi se procedure uspostavile na način da budu oslobođeni stvari koje su pratile posljednje izbore - naglasio je Bencun.
 
(RTRS)