ZIMSKA OPREMA OBAVEZA OD PRVOG NOVEMBRA :: Semberija INFO ::

 

ZIMSKA OPREMA OBAVEZA OD PRVOG NOVEMBRA


Posjedovanje obavezne zimske opreme bez obzira na vremenske uslove obavezno je u periodu od prvog novembra tekuće do prvog aprila naredne godine za sva motorna vozila.

Vožnja u zimskim uslovima može biti opasna, a potreba da se vozite negdje tokom zimskih dana može biti pravi teret. Zbog toga pobrinite se da vaš automobil bude spreman za svako zimsko nevrijeme ili zimsku vožnju. Redovno servisiranje automobilabezbjedna vožnja i kompletna zimska oprema su garant za sigurnost, kao i ostala pomagala koja će biti potrebna u tom periodu.

Neophodno je da vozači budu svjesni da zima sa sobom donosi i obavezu da se na pojedine dijelove vozila a naročito načina vožnje posebno obrati pažnja. Tako npr. potrebno je češće provjeravati pritisak u gumama, provjeriti stanje i održavati akumulator zimi, na početku sezone provjeriti gazni sloj kod zimskih guma...

Par savjeta za vožnju po snijegu:

1.Računajte na produženo vrijeme putovanja,

Vožnja u zimskim uslovima najvjerovatnije će trajati duže nego inače, zbog usporenog saobraćaja na putu, rada službi za održavanje puteva (čišćenje snijega, posipanje pijeska i soli…) i ostalih dešavanja na putu. Pripremite se za zimsku vožnju i dajte sebi dovoljno vremena da stignete na odredište.

2.Uklonite snijeg i led sa vašeg vozila,

3.Vozite sporije nego inače,

Ako niste sigurni u stanje na putu, idite oko 10 km/h ispod ograničenja brzine, kako biste bili sigurni. Što se vaš automobil brže kreće, to ćete imati manje vremena za reakciju da se nosite s proklizavanjem automobila i drugim opasnostima.

4.Ubrzavajte i usporavajte polako,

Pokušajte da naglo ne ubrzavate ili ne pritišćete kočnice, jer bi obje radnje mogle vaš automobil dovesti do okretanja.

5. Obratite pažnju na led na cesti.

Tanak, prozirni led koji se stapa sa bojom pločnika, poznat kao crni led, posebno je opasan jer ga je teško uočiti, a ne znate da ste naišli na njega dok ne skliznete preko njega. Najbolji način da se nosite sa crnim ledom  je da pustite i gas i kočnice, i da volan držite ravno. Ako počnete da se okrećete (kada se stražnji dio vašeg automobila počne okretati), lagano okrenite točkove u smjeru okretanja dok se ne zaustavite ili ne povratite vuču.