Doboj: Izgradnja nove bolnice teče planiranom dinamikom :: Semberija INFO ::

 

Doboj: Izgradnja nove bolnice teče planiranom dinamikom


Kineski ambasador u BiH Đi Ping, zajedno sa predstavnicima Gradske uprave Doboja, obišao je gradilište objekta nove bolnice, koja bi prema potpisanom ugovoru trebalo da bude završena do kraja godine.

Izgradnja novog objekta dobojske bolnice teče planiranom dinamikom. Na gradilištu svakodnevno radi 150 radnika. U toku su građevinsko-zanatski radovi, završava se spoljašnja hidrantska mreža i kanalizacija. Preostalo je da se završe fasaderski i radovi na vanjskom uređenju.

- Možda su najzahtjevnije mašinske instalacije u operacionom dijelu i to zahtijeva najveću pažnju na gradilištu - kaže inženjer Bojan Zelenković.

Plan je da izgradnja bude završena do kraja godine. Nakon toga ugovorom je predviđen rok od šest mjeseci da se pređe u novi objekat. Veći prostor i bolja oprema, znatno će olakšati rad zaposlenim. Pored postojećih u novom objektu pružaće i usluge zbog kojih su pacijente do sada upućivali u Univerzitetski klinički centar u Banjaluku.

- Značajno će biti povećan broj kreveta za intenzivno liječenje, biće izgrađen jedan u potpunosti novi hirurški blok sa pet hirurških sala, jednom u urgentnom centru i još dvije na odjeljenju za ginekologiju - naveo je Nebojša Marić, zamjenik direktora Bolnice "Sveti apostol Luka".

Pored konzorcijuma kineskih kompanija Šan Ži i Sinforma, na izgradnji je angažovana i domaća građevinska operativa. Nova bolnica raspolagaće sa ukupno 464 kreveta. Za potrebe ležećih pacijenata predviđeno je 406 kreveta u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da će po izgradnji dobojska bolnica biti među najmodernijim zdravstvenim objektima na ponos Doboja i Republike Srpske.

Ambasador Kine u zadovoljan je dinamikom izgradnje i što je izvođač radova kineska kompanija uspjela da otkloni sve poteškoće izazvane pandemijom virusa korona, kao nedostatak ljudskih resursa i povećanje cijena građevisnkog materijala, kako bi se ispoštovali ugovoreni rokovi i obezbijedila odgovarajuća zdravstvena njega pacijentima.

Vrijednost projekta je 103 miliona KM. Dobojska bolnica zdravstvene usluge pruža za više od 200.000 osiguranika iz cijele regije.

​(RTRS)