Uvećane septembarske penzije :: Semberija INFO ::

 

Uvećane septembarske penzije


Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obračunao je septembarsku penziju za 272.000 korisnika prava. Svi korisnici prava u Republici Srpskoj i inostranstvu septembarski ček dobiće uvećan za 2% u odnosu na prethodni mjesec.

Za ovo povećanje penzija Vlada je u Budžetu Republike obezbedila dodatnih 2,1 milion KM mjesečno, odnosno preko 26 miliona KM na godišnjem nivou.

Pored redovnog godišnjeg usklađivanja penzija u januaru ove godine od 2,14%, Vlada Republike Srpske je donijela i dvije odluke o vanrednom povećanju penzija u prvih devet mjeseci ove godine.

Prvo vanredno povećanje od 0,86% izvršeno je u januaru, a drugo u septembru ove godine od 2%. Ovim poslednjim povećanjem, penzije svih korisnika prava nominalno su povećane za 5%, a efektivno ili stvarno za 5,08%.

Svi korisnici prava bilo da svoje penzije primaju preko banke ili putem pošte u narednih desetak dana, odnosno po već ustaljenom datumu isplate raspolagaće na svojim računima ili penzijskom čeku sa uvećanom septembarskom penzijom.

Nakon ovog septembarskog vanrednog povećanja od 2%, od januara naredne godine slijedi novo povećanje redovnim godišnjim usklađivanjem penzija prilikom obračuna i isplate januarske penzije. 


​Fond PIO Republike Srpske