Šeranić uputio dopis Zolaku: Prestanite sa uznemiravanjem javnosti i omogućite nesmetano snabdijevanje kiseonikom :: Semberija INFO ::

 

Šeranić uputio dopis Zolaku: Prestanite sa uznemiravanjem javnosti i omogućite nesmetano snabdijevanje kiseonikom


BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić uputio je dopis Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH i njenom direktoru Aleksandru Zolaku, upozoravajući ga na „pogubnost njegovih upornih tvrdnji kojim se dovodi u pitanje ispravnost kiseonika u zdravstvenim ustanovama Srpske“ te zatražio od njega da iznađe rješenje za nastali problem.

-Imajući u vidu da je javnost Republike Srpske u proteklim danima značajno uzmenimirena tvrdnjama da se u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj pri liječenju pacijenata primjenjuje štetan kiseonik, ovom prilikom, prvenstveno kao zdravstveni radnik, građanin Republike Srpske i u konačnici Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske upozoravam Vas na pogubnost Vaših upornih tvrdnji se dovodi u pitanje ispravnost kiseonika – istakao je Šeranić u dopisu.

Napominje da je Vlada Republike Srpske preduzela sve aktivnosti, zajedno sa zdravstvenim ustanovama, kako bi građanima, a u prvom redu pacijentima i njihovim porodicama, dokazali da je kiseonik koji se primjenjuje u liječenju, dokazane bezbjednosti, kvaliteta i koncentracije kiseonika, koji odgovara lijeku.

Konkretno, dodaje, uzeti su uzorci kiseonika koji se primjenjuje u liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i Bolnici „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor, od strane laboratorije „Linde Gas“, Srbija Industrija gasova a.d. Bečej, koja je akreditovana za obavljanje poslova ove vrste ispitivanja.

-Napominjemo da je pomenuta laboratorija akreditovana od strane Akreditacionog tela Srbije, osnovanog odlukom Vlade Republike Srbije. Prema rezultatima analize uzorkovanog kiseonika, koji su dostupni javnosti, jasno je da se radi o kiseoniku koji ima kvalitet, bezbjednost i koncentraciju kiseonika, koja je i viša od minimalnog procenta standarda za lijek. Obzirom na paniku i strah, koje ste proizrokovali svojim javnim istupima, bili smo primorani da u interesu naših građana, zatražimo analizu nezavisne akreditivane laboratorije, jer Vi, kao odgovorno lice u instituciji niste djelovali u sinergiji sa nadležnim organima u Republici Srpskoj, u cilju prevazilaženja administrativnih barijera, koje su zbunjujuće za javnost, a uzrokuju nepovjerenje i strah – istakao je Šeranić.

Dodaje da je, osim pacijentima i njihovim porodicama, prouzrokovan ogroman problem u radu zdravstvenih radnika, koji 24 časa dnevno svoje živote usmjeravaju ka samo jednom cilju - za pomoć ljudima kojima je ugroženo zdravlje, a posebno u situaciji epidemije virusa korona, koji je zadesio cijeli svijet, „a što biste Vi, kao zdravstveni radnik i profesionalac u oblasti zdravlja, trebalo da znate i uvažite“.

-Zato Vas sa punom odgovornošću pitam, kako da od njih očekujemo da nas liječe, da budu posvećeni i da žrtvuju i sebe i svoje porodice, ako je kroz ovakve istupe u javnosti doveden u pitanje i njihov profesionalni kredibilitet i ako su javno označeni kao neko ko nesavjesno liječi ljude? – naglasio je Šeranić.

Dodao je da se od Zolaka, kao zdravstvenog radnika i direktora institucije koja, kao i Ministarstvo kojim Šerranić rukovodi, u fokusu rada mora da ima zaštitu zdravlja građana, očekuje da u ovoj situaciji učestvuje u iznalaženju rješenja za prevazilaženje problema, koji je evidentan ne samo u Republici Srpskoj, nego i u FBiH, a potencijalno pogađa sve ljude.

-Na kraju, apelujem na Vas da prestanete sa uznemiravanjem javnosti dovođenjem u istu ravan administrativno i suštinsko pitanje, i na taj način omogućite rad zdravstvenih ustanova, i kao što smo i sami učinili, angažujete sve svoje kapacitete da se obezbijedi nesmetano i kontinuirano snabdijevanje zdravstevnih ustanova neophodnim kiseonikom – poručio je Šeranić.


Glas Srpske